ERIK MELING

Hans-Carl Tveit (V), byråd for oppvekst i Bergen, vil gjøre skolefritidsordningen (SFO) mer populær hos foreldrene. I vår la han frem nye vedtekter for SFO.

  • Er barna i halv plass skal foreldrene kunne avgjøre når de skal være på SFO.
  • Idrettslag og organisasjoner skal kunne være med i driften av SFO.
  • Vedtektene blir innført neste høst dersom de blir vedtatt.

— Vi ønsker å tilpasse SFO til det moderne arbeidslivet. Foreldre som har barn i halv plass skal i samråd med skolene kunne velge når barna skal være på SFO, sier Tveit.

At organisasjoner skal være med i driften av SFO betyr ikke en privatisering av ordningen, mener byråden.

— Målet er å åpne for at barna skal kunne drive idrett, spille i musikkorps eller liknende, noen av dagene de er i SFO, sier Tveit.

Vedtektene som er nå på høring innebærer ikke at SFO blir billigere.

— Vi vil nok bare gjøre mindre justeringer i prisene, sier byråden.

Kritisk til høye priser

Trond Tystad (Ap) er i komité for oppvekst i Bergen. Han liker forslaget om mer fleksibilitet.

— Alle ordninger som kan gjøre SFO til en bedre ordning for foreldrene er bra, så lenge det skjer etter foreldrenes ønsker. Jeg frykter ikke at dette kan føre til store forskjeller mellom skolene, sier han.

Tystad liker også at organisasjoner får være med i skolefritidsordningen.

— Det har vært en del av intensjonen i skolefritidsordningen hele tiden og vil kunne gjøre SFO mer spennende og variert. Det viktige vil da være at skolen alltid beholder det overordnede ansvaret for ordningen, sier han.

Men selv om Tystad liker byrådets forslag så er han kritisk til hvordan byrådet har behandlet SFO. Det er for dyrt, mener han.

Prisene har steget i tiden dagens byråd har hatt makten. Våren 2003 kostet en fulltidsplass i Bergen 1385 kroner. I dag er prisen 2065 kroner. Bakgrunnen for økningen var at staten kuttet øremerkede tilskudd til skolefritidsordningen.

- Skaper nøkkelbarn

Oddny Miljeteig (SV) er leder i komité for oppvekst i Bergen bystyre. Hun mener Tveits forslag om nye vedtekter ikke løser problemene SFO har i dag.

— Fleksible løsninger er for så vidt greit nok. Men å presentere noe slikt nå er kun et forsøk på å ta fokus bort fra måten byrådet har ødelagt SFO ved å sette opp prisene, sier hun.

Tirsdag skrev Bergens Tidende at skolefritidsordningen er blitt mindre populær blant Bergens småbarnsforeldre. I høst begynner syv prosent færre barn i SFO sammenliknet med i fjor. Foreldrene BT snakket med mente at høy pris er årsaken til nedgangen.

— Dette viser SFO er i ferd med å bli ødelagt som et trygt velferdstilbud for alle. Byrådet er i ferd med å skape en ny generasjon nøkkelbarn, sier Miljeteig.