Det ble høy temperatur i Gulating lagmannsrett da politimannen og en kjent kriminell (23) vitnet i går. Opplysningene som kom frem var ukjente inntil for kort tid siden.

23-åringen soner en dom på tre og et halvt år i Bergen fengsel for deltakelse i kidnapping av en 16-åring som ble tvunget til å balansere på utsiden av Askøy-broen og rane en bensinstasjon. Faren besøkte sønnen i fengselet, og sønnen skal ha fortalt at drapstiltalte Tor Helge Flaten i luftegården hadde sagt at han mottok drapsvåpenet på Tertnes Kro i Åsane.

Faren følte at dette var opplysninger han ikke kunne sitte inne med. 15. januar i år kontaktet han en politimann, og i en fortrolig samtale fortalte faren hva sønnen hadde sagt.

Politimannen ble av de ansvarlige for drapsetterforskningen anbefalt å ta «en koseprat» med far og sønn for å få ut mer informasjon.

— «Kosepraten» er prosessuelt sett en rykende ulovlig fremgangsmåte, freste Jarle Olsens forsvarer, advokat Helge Wesenberg.

— Jeg er helt uenig i at dette er ulovlig. Formålet var å få frem opplysninger, og i denne saken har det gjentatte ganger vist seg at det er vanskelig å få folk til å si noe i avhør, sa statsadvokat Gert Johan Kjelby.

Under «kosepraten» skal 23-åringen ha forsnakket seg, og navngitt personen som skal ha gitt våpenet til Flaten.

— Far og sønn ga uttrykk for at de var redde, og det har jeg forståelse for. Jeg prøvde å holde deres identitet ute av saken, men ble etter hvert pålagt av statsadvokat Kjelby å skrive en rapport, der de ble navngitt. Jeg opplevde situasjonen som fryktelig vanskelig siden jeg fikk opplysningene i en fortrolig samtale, sa politimannen.

— Dette er et patetisk villspor, og viser hvor krampaktig påtalemyndigheten prøver å få noe på Flaten, sier hans forsvarer, Oscar Ihlebæk.

Den voldsdømte 23-åringen nektet i retten for å ha sagt noe om Flaten og våpen.

ý Politimannen lider av vrangforestillinger. Jeg fortalte bare min far noen av ryktene som går i fengselet, sa 23-åringen, som ellers karakteriserte de tre tiltalte som personer han «ikke har noe til overs for».