• Brannvesenet gjorde en fantastisk jobb, sier Erling Gjelsvik. Bergensforfatteren bor noen meter fra huset som brant i Bredenbecksmauet.

Erling T. Gjelsvik var hjemme med kone og datter da det begynte å brenne og skjønte raskt at det var en alvorlig brann. Gjelsvik fullroser brannvesenets innsats.

Krøp på taket

— Før brannvesenet kom til stedet, sto flammene ut av kledningen og spredte seg til taket. Brannstedet ligger cirka 150 meter opp i smauet. De kom jo ikke til med bil og måtte dra alt utstyr med seg opp til huset, sier Gjelsvik.

SKADER: Slik så det ut på brannstedet fredag morgen.
MARITA AAREKOL

Han forteller om en dramatisk slukking.

— Tre-fire mann lå oppe og krøp på taket i huset som brant. Flammene slo rundt dem. For meg så det ut som de tok på ilden. Det var helt sprøtt å se på. Det er bare å berømme dem. Brannvesenet var fantastisk.

SE BILDENE: Så store er brannskadene

- Gjennomanalysert

Gjelsvik var ikke redd for at brannen skulle spre seg til hans hus. Han har ofte snakket med brannfolkene når de har vært på branntilsyn i området.

— Dette strøket er jo gjennomanalysert, og brannfolkene kan jobben sin. Jeg var trygg på at huset mitt ikke ville gå med, forteller han.

Håndskrevet manus

Likevel ble han hjemme i natt, mens de andre i familien overnattet hos kjente. Ved 01-tiden så han ikke lenger ild. Men det var uaktuelt å dra hjemmefra.

— Jeg har tusenvis av bøker i huset. Arkivet mitt ligger hjemme. Mye er jo lagret, men jeg har hauger med papirer liggende som er helt nødvendig i mitt arbeid, sier Gjelsvik.

Det er ikke første gang det brenner i strøket. For noen år siden brant det i et helsestudio i Lille Øvregate. Der var det like før liv gikk tapt.

Gjelsvik forteller at deler av bebyggelsen i området kan spores tilbake til 1600-tallet.

— Men alt ble jo ødelagt i bybrannen i 1702. Det står noen grunnmurer igjen fra de første husene. Husrekken ned mot Lille Øvregate ble bygget opp igjen like etter brannen i 1702, mens husene oppetter fjellsiden, der jeg bor, kom noe senere. Mitt hus er fra 1890, forteller Gjelsvik.

«Røyken veltet opp langs husveggen»

Ivar Sunnås Gundersen har bodd vis-a-vis brannstedet i Bredenbecksmauet i fire år.

ØYENVITNE: Ivar Gundersen bor i et av nabohusene.
GEIR MARTIN STRANDE

— Jeg var hjemme, og vi ble evakuert. Det var dramatisk, det var to meter unna og det gikk veldig fort, men brannvesenet fikk raskt kontroll. Jeg følte ikke at jeg var i fare, men man blir jo redd for alle de andre som er rundt deg, sier Gundersen.Han reagerte da han plutselig kjente røyklukt.

— Jeg gikk ut og så at røyken veltet opp langs husveggen. Første tanke var at vi måtte prøve å få slukket det, men vi fikk beskjed om ikke å gjøre det og heller komme oss ut, sier 31-åringen.

Det er andre gang Gunderesen blir evakuert fra huset sitt. For noen år siden brant det også i et treningsstudio i nærheten.

— Det er klart det er dramatisk å bli evakuert, men jeg går ikke å tenker på dette daglig.

Han overnattet hos broren i natt, og visste ikke hvilket syn som ville møte ham fredag morgen.

— De første rapportene tyder at det gikk greit med bygget vårt. Klokken 12 skal vi få komme inn igjen. Jeg tror jeg tar meg litt frokost i mellomtiden.

- En krevende kveld

— Huset i Lille Øvregate er totalskadet, men så godt som det brant i går, er dette det beste resultatet vi kunne forvente. Dette er et hus som ligger nærme andre hus, men vi har klart å begrense det. Vi har vært dyktige og heldige, sier brannsjef Johnny Breivik til bt.no fredag morgen.

Han forteller at det var en krevende kveld.

— Jeg har alldri opplved å ha så mange folk i sving på flere steder samtidig. Vi fikk også inne flere brannmeldinger på samme tid, men heldigvis fikk vi god hjlep fra nabokommunene.

Krimteknikere fra politiet vil i løpet av formiddagen undersøke stedet.

Tips eller bilder? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

SMAU: Det er smalt og vanskelig å komme til med redskap i smauet.
MARITA AAREKOL
DAGEN DERPÅ: Det var synlige skader i Bredenbecksmauet, men den verste røyklukten er borte, ifølge nabo Erling T. Gjelsvik.
MARITA AAREKOL