• Jeg gikk ut for å hente avisen og da jeg kom inn igjen, sto flammene opp av propanovnen, sier Elna Greve Andersen (75). Hennes raske reaksjon hindret storbrann i det gamle skorsteinshuset i Fredrik Meltzers gate i Bergen sentrum i formiddag.

Det var klokken 10.30 i formiddag gassbrannen startet i propanovnen i stuen hos Elna Greve Andersen i Fredrik Meltzers gate 38 på Nygård i Bergen sentrum. Fru Andersen bor i første etasje i det fireetasjers hvite skorsteinshuset fra 1890-årene.

Brann! Brann!

— Jeg tente på ovnen og satte den på en. Litt senere satt jeg den opp på to, slik jeg skal. Så satte jeg den på fullt. Jeg gikk ut for å hente Bergens Tidende på gatedøren. Jeg ser inn i sprikken til stuen og da slo flammene i været. Jeg ropte Brann! Brann!, forteller den spreke eldre damen til bt.no.

Hun ringte på ringeklokken og fikk varslet de som bor over henne. Så fikk hun tak i en ung forbipasserende kvinne som hadde mobiltelefon og de fikk varslet brannvesenet. Sammen fikk de også brukt brannapparatet hennes til å gå løs på flammene.

Det var klokken 10.30 i formiddag gassbrannen startet i propanovnen i stuen hos Elna Greve Andersen i Fredrik Meltzers gate 38 på Nygård i Bergen sentrum. Fru Andersen bor i første etasje i det fireetasjers hvite skorsteinshuset fra 1890-årene.

- Kjente gasslukten

— Jeg hadde akkurat kommet ut av dusjen da jeg kjente gasslukten. Tenkte det kunne være hårsprayen, men den luktet da ikke sånn. Så ringte Elna på og ropte brann, sier Cecilie Karlsen til bt.no.

Barbeint og bare i håndkle sprang hun ned trappene og ut i snøen. Ut i all hast kom også Hilde Steinsvik og Christina Heng.

Fikk stengt gassstrømmen

— Vi fikk melding om brann i en leilighet. Det viste seg at det brant fra en propanflaske, noe som kan være farlig fordi gass siver ut og det kan komme ny tenning. Heldigvis klarte våre folk på stedet å stenge gass-strømmen. Med det var faren over og vi klarte å slukke brannen, får bt.no opplyst ved brannvakten i Bergen. Brannvesenet sendte biler fra Hovedbrannstasjonen, Sandviken og Årstad.

De fikk raskt slukket gassbrannen.

Leiligheten til Elna var hvit av pulver etter brannen. Ute i snøen i gaten står propanflasken og den utbrente ovnen. Elna Greve Andersens raske reaksjon hindret storbrann. Hun får ros av brann og politifolkene. De vet hvor farlige skorsteinshusene er.

— Sånn går det når en skal spare på strømmen, sier Elna ettertenksomt.

RASKT UT: Hilde Steinsvik, Cecilie Karlsen og Christina Heng kom seg raskt ut da Elna ringte på og ropte brann.
PÅL ENGESÆTER
FREDRIK MELTZERS GATE: Innerst til venstre her i gaten startet brannen i formiddag.
PÅL ENGESÆTER
SNARRÅDIG: Elna Greve Andersen (75)reagerte raskt og hindret det som kunne utviklet seg til storbrann i det gamle skorsteinshuset.
PÅL ENGESÆTER
OVNEN: I denne propanovnen tok det fyr.
PÅL ENGESÆTER
REDDET UT: Cecilie Karlsen sprang ut i snøen i det lille hun hadde på seg. FOTO: PÅL ENGESÆTER