Det var han som leiet ut rorbu, båt og utstyr til de tre tyskerne som forliste.

Nordstrand sier til Bergens Tidende at han er overbevist om at det var de sterke kreftene rundt et undervannsskjær som førte til at tresnekken forliste.

– Det er veldige krefter som danner seg rundt slike undervannsskjær. Selv på dager med stille sjø kan vannspruten skyte opp i mange meters høyde. Det virker som sjøen lader seg opp for så nærmest å eksplodere. Disse sterke kreftene har sendt store fiskesjarker rett rundt, sier Terje Nordstrand.

Han sier at folk som ikke er kjent med dette naturfenomenet har vanskelig for å tro at slikt kan skje på en dag med stille sjø. Slik er det om de kommer fra Tyskland eller fra Bergen, sier han.

Reisefølge på seks

– Jeg informerer turister som kommer for å fiske veldig grundig. Midt i den tragiske hendelsen er jeg veldig glad i dag for at jeg har god samvittighet for den grundige informasjonen som blir gitt. Turistene får muntlig informasjon ved ankomst. Samtidig får de skriftlig informasjon på to A4-sider på tysk om sjø, bølgehøyde og sikker ferdsel. Dette gjør vi skikkelig, sier Terje Nordstrand.

De tre tyskerne som forliste var med i et reisefølge på seks personer. Det var en vennegjeng der alle likte å fiske. Gruppen kom fredag og skulle være på fiskeferie i Austevoll i en uke. Mandag gikk de ut på sjøen i to båter med tre personer i hver båt. De to båtene lå langt fra hverandre. De tre i den båten som ikke var utsatt for ulykken visste ikke noe om den tragiske ulykken før de fikk meldingen da de kom i land ved 16-tiden. Det var Terje Nordstrand som selv måtte bringe dem den triste meldingen.

Sjokk og sorg

– De tok det svært tungt. Det hadde vært en fin dag som plutselig snudde til det verste mørket. Etter at de hadde fått meldingen satte de seg stille ned uten å si noe. Den omkomne var en familiemann med to barn, sier Terje Nordstrand.

Han sier at båten de tre leide var en svært god sjøbåt.

Terje Nordstrand sier at han har fått opplyst av folk på Møkster at det var kraftig vind vest for øyen da ulykken skjedde.

– Vinden var så kraftig at folk på øyen sier at de aldri ville dradd ut på havet for å fiske i et slikt vær, opplyser Terje Nordstrand.

Helge Sunde