I går ettermiddag tok Carl Fredrik Seims medtiltalte plass i vitneboksen.

Etter at Seim ble pågrepet og Vedeler siktet i september 2003, ble livet snudd på hodet for ham.

I retten fortalte han hvordan advokatforretningen hans gikk fra en grei årsinntekt mellom 600.000 kroner og 900.000 kroner — til null. Først i fjor fikk han noen form for inntekt. Den var på 80.000 kroner.

Levd på konen

— Jeg har levd på min kone som har en vanlig inntekt som ansatt i en hotellkjede. Jobben hennes innebærer å reise rundt. Vi har to barn, og det å være i Bergen i tre måneder er vanskelig. Det har ikke vært lett, sa Vedeler, som også måtte ta opp et lån på tre millioner kroner like før det smalt i 2003. Han måtte dekke inn uttak fra klientkontoen sin - som er ett av de tre tiltalepunktene mot ham. Dette var penger som var båndlangt til blant andre Helge Stokke - men som ble sendt til Paleum.

I tillegg er han tiltalt for å ha fulgt betalingsinstruks fra Seim om utbetaling av 8,6 millioner fra klientkontoen. Dette var i strid med en inneståelseserklæring han hadde gitt. De skulle ikke røres før Gjensidige NOR hadde slettet pant på en aksjepost i Hanøytangen AS fra Mjellem & Karlsen til Doff.

Det siste punktet mot ham gjelder bedrageri i forbindelse med hvilke opplysninger han ga Inge Nicolaysen vedrørende et salg av 50 prosent i Seim-selskapet Parken Eiendom. Sotrabuen Nicolaysen hadde solgt lakseoppdrettet sitt og var interessert i eiendomsinvesteringer på den tiden. Aktor mener Vedeler bevisst var med på å lure Nicolaysen med hensyn til salgssum og et fiktivt lån på 15 millioner kroner.

Vedeler har sammen med Seim møtt i tingretten i en erstatningssak om dette spørsmålet. Der tapte Inge Nicolaysen, og det er i etterkant av saken inngått et forlik der alle klager fra Nicolaysen vis-à-vis Seim og Vedeler er trukket tilbake

Enkel sak

Vedeler la ikke skjul på at han er bitter fordi saken hans er blitt samkjørt med det store Seim-komplekset.

— Min sak, med tre punkter, burde isolert sett vært klart for retten i 2004. I stedet har jeg måttet vente på en stor etterforskning knyttet til Seim, og deretter er det gått svært lang tid på grunn av andre oppgaver for Seims forsvarer, sa Vedeler, som ba retten ta hensyn til dette. Trygve Staff var forsvarer i Nokas-saken, og Seim-saken ble utsatt to ganger på grunn av den.

For Vedeler står hele yrkeskarrieren på spill. Blir han funnet skyldig i tiltalepunktene må han regne med at autorisasjonen til å drive som advokat ryker.

Han sa selv at han hadde vurdert å avvikle advokatpraksisen, men at han regnet det som umulig å få jobb som jurist når en tre måneders rettssak ventet og det var risiko for soning etter det.

  • Jeg håper livet mitt snart kan starte på nytt. Det har ikke vært morsomt å sitte på kontoret og håpe på å kunne fakturere en time. Jeg er glad for at saken nå er i gang, sa advokaten.

De kommende tre dagene vil han bruke på å gjennomgå saken fra sin synspunkt. Han sier seg ikke straffskyldig på noe punkt.