— Her er gresset slått og det er plantet blomster. Jeg synes ikke det er så ille, jeg, sier Warloe og skuer utover den grønne lungen, som mange mener lider av betennelse for tiden.

— Men det flyter en del boss her da, legger han til og plukker opp en sliten plastpose.

I gårsdagens BT ble Nygårdsparken satt under lupen. Bilder av nedtråkkede gjerder, husvegger fulle av tagging og en sliten dam vitnet om parkens stille forfall. Det hele skyldes et stramt kommunebudsjett, som har ført til mindre parkvedlikehold. Av Bergens 750 parkanlegg er det bare sentrumsparkene som får full pleie. Nygårdsparken er ikke i det gode selskap.

— Da vi overtok høsten 2003, måtte vi kutte 150 millioner kroner i budsjettet for å unngå underskudd. Så det handler om prioriteringer. Vi er nødt til å prioritere skole, helse og eldre før parker. Men det blir jo litt som å velge mellom pest og kolera, vedgår Warloe.

Må ha overskudd

For å klare å dekke inn tidligere underskudd må kommunen ha 200 millioner i overskudd bare i 2005. Bergen kommune er sammen med flere andre vestlandskommuner på statens «svarteliste» over kommuner med dårlig økonomi. Det innebærer at kommunen har liten handlefrihet.

— Vi må ha tillatelse til alle investeringer vi gjør. Dersom vi må ta opp lån, må vi søke om å få lov eller finne penger selv, forteller Warloe.

Ifølge Warloe er det lite trolig at Nygårdsparken og dens likesinnede får mer pleie før kommunen er kvitt sine gamle underskudd.

— Vi regner med å være ferdige med å dekke inn underskuddene i 2008. Kanskje kan det gå fortere. Først når vi er herre i eget hus kan vi investere mer penger i parkene.

Vil konkurranseutsette

Byrådet ønsker å gradvis konkurranseutsette parkarbeidet i kommunen, slik at også private aktører kan komme på banen. Etter planen skal det kommunale foretaket Bydrift Bergen bli aksjeselskap fra 2006.

— Det er kroner å hente på omorganisering og konkurranse. På den måten håper vi å få mer parkarbeid for pengene.

Han stopper opp ved fontenen i hjertet av parken. Bare noen ytterst små dråper sildrer nedover fontenens hals.

— Det er litt lite vann, men jeg kan ikke være med på at den ikke er pen, bedyrer byråden.

Men han må vedgå at taggingen på benker og bosspann ikke er noe særlig. Og at redskapshuset og gjerdet forfaller.

— Men når man bare trekker frem det som ikke ser pent ut, skaper det et skjevt bilde av parken. Og så er det jo viktigere at skolene ser presentable ut, sier han.

Ingen turistattraksjon

Markedssjef i Bergen Reiselivslag, Tobby Sander Tomassen, synes det er synd at Nygårdsparken forfaller.

— Vi i reiselivsbransjen ønsker selvfølgelig at hele byen skal presentere seg på best mulig måte. Slik parken ser ut i dag, er det ikke den vi anbefaler turistene å besøke. Og i særdeleshet ikke de utenlandske journalistene, sier hun.

Sander Tomassen mener likevel at kommunen gjør rett i å prioritere vedlikehold av sentrumskjernen.

— Det er begrenset hvor mange turister som beveger seg utenfor sentrum. Derfor er det viktigere at Byparken ser pen ut enn Nygårdsparken. Og Byparken ser jo aldeles nydelig ut nå.

Hun tror fremdeles det er mulig å få en fin opplevelse i Nygårdsparken, men understreker at også detaljene må være på plass for at parken skal kunne bli en turistattraksjon.

— Hvis man beveger seg utover landets grenser ser man at enhver by med respekt for seg selv har en stor og flott park å vise frem. Så det hadde vært fantastisk om Nygårdsparken ble rustet skikkelig opp, sier hun.