— Slik jeg kjenner saken, skal det ikke så mye til før politiet kan oppklare forsvinningen av Trine Frantzen. Det er ofte den lille brikken som mangler, sier Ola Thune.

Privatetterforskeren er en av dem som kjenner forsvinningssaken fra Os aller best.

Nye tips etter Os-drapet

Etter drapet på Hilda Feste i Os, har politiet også fått inn flere tips i Frantzen-saken fra 2004.

De ferske tipsene de siste to månedene har ført til at politiet har valgt å åpne opp igjen etterforskningen i den antatte drapssaken.I 2007 sørget Thune for at politiet valgte å gjenoppta saken, gjennom etterforskning i TVNorge-programmet Savnet. To personer ble siktet, før Riksadvokaten henla saken på bevisets stilling i 2008.

— Statistisk sett blir slike saker oppklart. Det som erfaringsmessig skal til, er at media på nytt blåser liv i sakene. Det blir interesse blant folk, sier Thune.

- Noen vet

Selv om sentrale vitner i saken ikke lenger er i live, mener den tidligere Kripos-lederen at det fortsatt er personer i levende live som vet hva som skjedde.

— Jeg er helt sikker på at noen sitter på opplysninger om hva som skjedde med Trine Frantzen, sier Thune.

Tips BT har mottatt, handler blant annet om konkrete vann der Frantzen kan ha blitt dumpet i. Politiet har tidligere søkt i bunnen av Kalandsvatnet i Bergen med miniubåt, uten hell.

Blir liket funnet, tror Thune politiet vil klare å finne gjerningsmannen.

— Bare funnstedet i seg selv vil fortelle mye, uavhengig hvilke spor man kan finne på savnede. Jeg vil strekke meg så langt som å si at om man finner henne, og sammenholder med andre bevis i saken, vil politiet kunne oppklare saken, sier Thune.

Trine Frantzen ble meldt savnet 13. mai 2004 av sosialkontoret i Os. Thune selv har funnet frem til at Frantzen forsvant fra Øvsttunvegen i Bergen, natt til 7. mai 2004.

Etter det stoppet alle spor.

- Ikke flatterende

Først tre måneder senere ble saken etterforsket som en potensiell drapssak, til tross for en rekke urovekkende tips, og til tross for at tingretten i juli 2004 slo fast at det var «skjellig grunn til mistanke om at Frantzen kan ha blitt tatt livet av.»

Skjellig grunn betyr i rettssammenheng over 50 prosent sannsynlighet.

En intern evaluering i politiet har brukt sterke ord om hvordan politiet håndterte savnetmeldingen og siden drapsetterforskningen.

Blant annet var det i halvannen måned ingen påtaleansvarlig for saken - noe tidligere politimester Ragnar Auglend kalte et «påtalemessig tussmørke».

— Det er ikke mye flatterende, sa Auglend til BT 2008, da evalueringen ble lagt frem.

Flere avgjørende opplysninger ble aldri etterforsket og vitneavhør ble gjort overflatisk. Noen måneder etter forsvinningen, døde et nøkkelvitne før politiet avhørte ham, til tross for at han var sentral for saken.

SAVNET: Trine Frantzen (31) forsvant i 2004.
PRIVATETTERFORSKER: Ola Thune, privatetterforsker og tidligere leder av Kripos' mordkommisjon, sørget i 2007 for at politiet på nytt etterforsket forsvinningen.
Silje Katrine Robinson