Overgrepet mot kvinnen skal ha skjedd i 01-tiden natt til onsdag, midt i lysløypen i Bergen sentrum.

— Vitner på stedet så at noe skjedde, og reagerte. Det gjorde at gjerningsmannen stakk av, sier Carl-Petter Leganger, fungerende sjef for volds- og sedelighetsavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon.

— Mannen og kvinnen kjente ikke hverandre, og det hadde ikke vært kontakt mellom dem tidligere på kvelden.

På grunn av vitnenes reaksjon, skal overgrepet ifølge Leganger ha vært over i løpet av kort tid - trolig på under ett minutt.

Avhørt i dag

Kvinnen i 20-årene ble hjulpet til voldtektsmottaket av politipatruljen som ble tilkalt til stedet natt til onsdag. Hun har anmeldt en fullbyrdet voldtekt, og ble avhørt torsdag.

Overgrepet er ikke fanget opp

Asbjørn Onarheim, politiadvokat, om overvåkingsbildene

Så vidt BT kjenner til skal anmeldelsen dreie seg om seksuell omgang som faller inn under voldtektsbestemmelsen, men ikke samleie-voldtekt.

— I avhør i dag har kvinnen forklart at hun satt inntil veggen like rundt hjørnet for Peppes Pizza, altså fysisk i Olav Kyrres gate. Hun ventet på en venninne. Så skal mannen ha satt seg ned ved siden av henne, tatt tak i henne og gjort et overgrep, sier Leganger torsdag ettermiddag.

I morgen, fredag, venter politiet å få bilder fra et overvåkingskamera som kan ha fanget opp gjerningsmannen idet han løper fra stedet. Den voldtektsanmeldte mannen skal ha løpt i retning Kong Olav V.s plass, altså mot området ved Den blå steinen.

— Vi håper dette materialet kan gi oss et bilde av gjerningsmannen, sier Leganger.

Politiadvokat Asbjørn Onarheim oppfordrer gjerningsmannen til å melde seg.

— Det vil bli vurdert som formildende, sier han.

- Satt like ved Peppes

Onsdag satte politiet i gang omfattende innsamling av overvåkingsbilder fra kamera i området der voldtekten skal ha skjedd. Ifølge Leganger satt kvinnen på en trapp eller avsats like ved familierestauranten Peppes Pizza, da gjerningsmannen satte seg ved siden av henne. Restauranten var stengt på dette tidspunktet, men flere utesteder i området var fortsatt åpne.

Påtaleansvarlig for voldtektssaken, politiadvokat Asbjørn Onarheim, sier en rask, midlertidig gjennomgang av overvåkingsbildene «ikke har gitt noe av betydning».

— Overgrepet er ikke fanget opp, ut fra det vi har sett til nå. Vi finner heller ingen mulig gjerningsmann på bildene, sier Onarheim.

- Håper å finne noe

Onarheim håper likevel at en nærmere gjennomgang av overvåkingsbildene vil gi etterforskerne noe.

— Vi håper å finne et bilde av den anmeldte mannen. Men selve overgrepet har vi ikke håp om finne på film, slik det skjedde med DNS-vodltekten. Så vidt vi vet nå, er det ingen kamera som dekker det området der kvinnen satt, sier politiadvokaten.

- Var øyenvitner

Øyenvitner til hendelsen på Nedre Ole Bulls plass ble avhørt på stedet natt til onsdag. Foreløpig har ikke politiet funnet grunnlag for å gå ut med noe signalement på gjerningsmannen.

— Fornærmede har gitt en grov beskrivelse av en mannsperson. Vi får vurdere etter avhør av henne om vi kan gå ut med et mer detaljert signalement, sier Onarheim.

Kvinnen i 20-årene fikk torsdagoppnevnt advokat Ingrid Aksnes som bistandsadvokat.

-Vi ønsker ikke å kommentere saken ut over at vi nå avventer den videreetterforskningen, sier Aksnes.