Tirsdag møtte ekteparet Ranveig og Alf Haukenes opp på valglokalet i Biblioteket i Fyllingsdalen for å avgi sine forhåndsstemmer. Det ble en ubehagelig opplevelse, forteller de.

Først stemte Alf. Så var det Ranveig sin tur. Hun gikk bak forhenget og fylte ut seddelen.

— Jeg syntes det var mye nytt å finne ut av på disse stemmesedlene. Jeg fant ut av det til slutt, og merket av kandidaten jeg ville ha som nummer en. Men jeg var usikker på om jeg hadde gjort det rett, sier Ranveig.

For sikkerhetsskyld tok hun arket med til mannen sin, slik at han kunne se om hun hadde gjort det riktig.

Ville dobbeltsjekke arket

Da kom en valgmedarbeider bort til ekteparet. Det er nemlig ikke lov å åpne arket etter at man har forlatt avlukket.

Ekteparet forteller at de nesten opplevde det som om de ble beskyldt for valgfusk.

— Valgmedarbeideren mente at hun hadde åpnet arket for å vise meg innholdet, og stemmen hennes ble derfor annullert, sier Alf.

— Det var litt skremmende, rett og slett. De kom løpende som om jeg hadde gjort noe ulovlig, og snakket så høyt at det ble en pinlig stemning i hele lokalet, sier Ranveig.

Ekteparet forteller at de ble så provosert at de forlot lokalet uten at Ranveig fikk stemt.

- Loven er klar

Eli Solberg, leder for Valgorganisasjonen i Bergen kommune, kjenner ikke til den spesifikke hendelsen, men forteller på generelt grunnlag at valgmedarbeiderne nok handlet riktig.

— De som skal velge tenker sikkert ikke så mye over det, men dette er veldig klart i loven. En stemme skal avgis alene og i alenerom, sier valgsjefen.

Solberg forteller at personen skal gå alene inn i avlukket og fylle ut seddelen, og komme ut igjen med seddelen brettet og lukket.

Uten påvirkning

Dette er for å forhindre at andre kan kjøpe eller presse den enkelte til å stemme på et bestemt parti.

— Hvis noen kommer ut av avlukket med en åpen stemme, må vi få velgeren til å gå inn igjen i avlukket. Ellers kan ikke vi garantere at denne velgeren har avgitt sin stemme uten andres påvirkning.

Dersom man trenger hjelp, kan man få dette av valgmedarbeiderne, som har taushetsplikt.

— Vi vet at en del velgere ikke liker det når de ikke kan få hjelp av sine nærmeste. Men vi er forpliktet til å sørge for at det går riktig for seg, sier Solberg.

Vil advare andre

Ekteparet Haukenes forteller at de fikk dårlig informasjon i forkant, og vil nå advare andre mot å gjøre det samme.

— Dersom det skal være så voldsomt nøye, burde folk bli advart mot å gjøre dette, sier Alf Haukenes.

Ranveig vet ikke om hun vil gjøre et nytt forsøk før valget.

— Jeg må legge dette litt bak meg først, og så får jeg se hva jeg bestemmer meg for.

Ifølge Solberg skal valgmedarbeiderne gi informasjon om hvordan valget fungerer. I tillegg ligger det informasjonsbrosjyrer inne i avlukket.

Siste frist er 6. sepbember

Alle stemmeberettigede, uavhengig av hvilken kommune de hører til, kan forhåndsstemme i Bergen frem til 6. september. Her kan du se hvor du kan forhåndsstemme.

Du forhåndsstemmer vanligvis på samme måte som omdu stemmer på valgdagen.

Hvis du stemmer i en annen kommune enn hjemkommunen din, skal du få en valgfunksjonær til å stemple stemmeseddelen før du legger den ned i en stemmeseddelkonvolutt. Stemmer du utenfor ditt hjemfylke, får du utdelt en stemmeseddel uten kandidatnavn. Da kan også selv skaffe en stemmeseddel fra ditt eget fylke, dersom du ønsker å endre rekkefølgen på kandidatene.