En torsdagskveld i fjor høst var kvinnen på vei hjem fra jobben som pizzabud på Voss.

Hun kjørte en bil fra Pizzabakeren og hadde med seg en venninne i bilen.

— Pekte med våpen

Plutselig oppdaget de to en mann som sto i veibanen.

— Jeg måtte bråbremse for ikke å kjøre på ham. Han pekte på meg og venninnen min med et våpen.

— Så kom han rundt til førersiden, mens han hele tiden hadde våpenet rettet mot meg, forklarte kvinnen i Nordhordland tingrett sist uke.

Hun forklarte videre at mannen snudde våpenet og først knuste en del av frontruten med det.

Så knuste han vinduene på førersiden av bilen, slik at små glassbiter regnet over pizzabudet og venninnen. Pizzabudet fikk et bløende kutt i ansiktet.

— Vi fikk mange små glassbiter i håret og ansiktet. Jeg fikk panikk og skrek, forklarte kvinnen i retten.

«Livredde»

Venninnen grep rattet, og sammen klarte de å kjøre fra stedet. Turen gikk rett til politistasjonen. Politibetjenten som tok imot dem, beskrev dem som livredde.

— De fortalte at gjerningspersonen hadde hatt våpen, sa betjenten i sitt vitnemål.

Politimannen skjønte ut fra beskrivelsen av mannen hvem det var snakk om, og det ble rykket ut med bevæpning til boligen hans.

- Uhell

Den tiltalte mannen, som er i 40-årene, har forklart seg sprikende om hva han faktisk hadde i henda da han stoppet og angrep pizzabilen.

I politiavhør sa han at han «tok med seg en jernstang som lå i uteboden». I retten sa han at det var «pistolen» til en høytrykksspyler, som han tilfeldigvis hadde funnet.

Han forklarte også at han var påvirket av alkohol, og at ruteknusingen «var et uhell». Ifølge mannens forklaring ville han bare snakke med pizzabudet, fordi han hadde en konflikt gående knyttet til pizzarestauranten.

- Svært lik et skarpt våpen

Men funn på veien der angrepet skjedde, gjør at retten legger til grunn at det var et paintballgevær tiltalte hadde med seg.

— Det å peke mot fornærmede med en gjenstand som er svært lik et skarpt våpen, for så å knuse vinduer i bilen som fornærmede satt i, vurderes som en trussel om drap eller alvorlig legemsbeskadigelse, skriver dommerne.

Gjort i prøvetiden

Denne uken ble mannen i 40-årene dømt for pizzabil-angrepet og flere andre forhold - blant annet grov, umotivert vold, trusler, narkotika og seksuelt krenkende adferd.

I rettssaken i Nordhordland tingrett erkjente mannen kun straffskyld for oppbevaring av ett gram hasj.

Mannen ble også frifunnet for to forhold: Det ene gjaldt vold mot en kvinne, det andre gjaldt et innbrudd på Voss.

Det mannen nå dømmes for, har skjedd i prøvetiden hans for en betinget dom han fikk tidlig i fjor.

La på fem måneder

Den samlete straffen er av dommerne i tingretten satt til elleve måneders fengsel. Det er fem måneder mer enn aktor ba om. Den tiltalte må også betale erstatninger på rundt 25.000 kroner.

— Han var veldig overrasket over dommen, at den var så pass streng i forhold til aktor påstand. Han ble jo også frifunnet på to punkter. Han vurderer å anke straffens lengde, sier mannens forsvarer, Gunnar Svartveit.