Andreas Bakkerud (16) debuterer denne helgen i rallycross-NM. Han blir av onkel Tommy beskrevet som et supertalent, og han har selv høye ambisjoner for framtiden.

— Målet for helgen er helt klart å ta medalje, sier en ivrig Andreas Bakkerud (16), da Åsane Tidende treffer ham under testkjøring på Eikås motorsportsenter. Pappa Åge har selv lang erfaring som rallyfører, og det er med et smil at han modererer ambisjonene noe. Han understreker at dette er den første sesongen, at mye skal prøves og testes, og at Andreas har mye som skal læres.

— Jo da, jeg er helt fersk, og har ikke kjørt så mye bil. Jeg har likevel tenkt å hevde meg umiddelbart, sier Andreas selv. Han har 8 års erfaring som gocart-fører, og har vist lovende takter, også på rallycross-banen.

— Gutten er helt rå. Jeg har ikke sett maken til talent. Jeg tror han kan ha det som skal til for å hevde seg i den øverste eliten, forteller onkel Tommy Bakkerud, som har en mangeårig karriere bak seg som en av landets dyktigste rallyførere.

220 hester

Helgens NM-runde i rallycross er den andre i årets norgesmesterskap. Allerede i første runde, i Trondheim, gjorde Andreas seg bemerket. Han lå på en sterk annenplass, da girkassen røk, og han måtte bryte. Denne helgen skal han komme sterkere tilbake.

— Det er mye som må klaffe, men hvis jeg klarer å unngå uhell, hvis bilen holder, og med litt hell, skal jeg klare å hevde meg. Jeg har helt klart ambisjoner om å ta medalje. Med tiden er drømmen min å kunne leve av dette. Jeg skulle gjerne blitt den nye Tommy Rustad, sier han med et stort smil.

Andreas kjører i 1600 cc –klassen, og har selv en Peugeot 206, som er møysommelig modifisert i garasjen på Morvik Mekaniske, der pappa Åge har sitt daglige virke. Bilen yter 220 hestekrefter, og er ifølge Andreas en mulig medaljebil.

— Jeg er veldig fornøyd med den. Nå blir det mye trening og løp framover, så jeg tror det vil gå bedre og bedre, sier han.

- Elsker det

16-åringen går på Åsane videregående skole, og ønsker i framtiden å komme inn på skole i Sverige, der han kan utdanne seg til bilmekaniker, med fordypning i motorsport. Går det i boks, kan han dyrke sin lidenskap fra morgen til kveld. Det er det han håper på.

— For meg er det dette som gjelder. Det er dette jeg kan. Motorsporten går i stor grad ut på å skru på bil, kjøre rundt fra løp til løp, og kjøre fort. Jeg har fått en smak på det, og jeg elsker det. Dette vil jeg drive med videre, og jeg har hundre prosent tro på dette, sier han.

Det er småregn på Eikåsbanen, men noen testrunder må til, etter at girkassen sviktet i forrige NM-runde. Etter et par rolige runder, gir han litt guff. Men det er noe som ikke stemmer. Andreas stopper, og konfererer med sjefen for sitt mekaniske støtteapparat, nemlig pappa. Det viser seg at clutchen slurer når turtallet blir høyt. Åge myser ned i motorrommet, og gnir seg i fjeset.

— Ja ja ja... Da får vi ta den tilbake og se på det på nytt. Dette var ikke bra, men vi skal nok få orden på det, sier han med en oppgitt men likeglad tone i stemmen.

Motorfamilie

Andreas Bakkerud har vokst opp i en familie med biler og motorsport som både hobby og levebrød. Han fikk nærmest bokstavelig talt motorolje inn med morsmelken. Hans mor, Ann Kristin Bakkerud, var nemlig den første kvinnelige deltakeren i Vestlandsmesterskapet i rallycross. Pappa Åge og onkel Tommy trenger ingen videre omtale, og nå tar han selv steget inn i rallysporten med full innsats.

TRIVES: Det er her Andreas Bakkerud trives aller best, bak rattet.
Andreas Isaksen
Andreas isaksen