• Ruter ble knust, og ting revet ned. Jeg ville knuse noe jeg også, svarte 22-åringen da han ble spurt om hvorfor han var med på raseringen av Tore Solbergs hus på Davanger i august i fjor.

22-åringen ankom huset utstyrt med en bjelke, men hevder at han ikke hadde til hensikt å begå verken hærverk eller vold. Helt til altså lysten til å rasere noe tok overhånd. Han smadret et tv-apparat, og nå sitter han og syv andre ungdommer i retten, tiltalt for skadeverk og grov vold under særdeles skjerpende omstendigheter.

Det var en innflyttingsfest i august i fjor som utviklet seg til et mareritt da ungdommer som ikke var invitert tok hevn med balltrær, øks og bjelker. Masseslagsmålet kan se ut til å være et gjengoppgjør mellom ungdom fra Askøy og Loddefjord. Foruten personskade ble resultatet at huset, som Solberg hadde brukt to år på å restaurere, ble totalt smadret og ubeboelig.

— Kontroll på gjengangerne

Masseslagsmålet toppet en stygg utvikling på Askøy. Lensmann Odd Dale uttalte til BT at det kriminelle ungdomsmiljøet hadde eksplodert i rus og vold. Stadig flere og yngre ungdommer gikk løs på hverandre med våpen, eksperimenterte med stoff og stjal, der de tidligere hadde begrenset seg til råkjøring og fyll. Nå føler politiet at de har situasjonen under kontroll.

— Vi har fått en håndfull av de mest aktive gjengangerne i fengsel eller varetekt. Det gir direkte utslag på kriminalitetsstatistikken, sier lensmannsfullmektig Tore Thorsen. Gjengangerne er alle ungdom i begynnelsen av 20-årene som gjerne begynte sin kriminelle løpebane tidlig i tenårene i kombinasjon med ruseksperimentering.

— Det er snakk om unge mennesker fanget av narkotika og gjeld, sier Thorsen.

- Vil ikke være bitter

For Tore Solberg er marerittet over. Forsikringsselskapet har tatt seg av oppussingen av det ramponerte huset.

— Da det skjedde hadde jeg en treåring hjemme, og en kone på Haukeland som skulle føde tvillinger. Jeg hadde ikke klart å pusse det opp alene, og er veldig takknemlig for det forsikringsselskapet har gjort, sier Solberg.

— Det er tøft å være i retten, selv om jeg forsøker ikke å ha følelser innblandet. Det hjelper at noen av dem har erkjent delvis skyld. Jeg håper de kommer på rett kjøl igjen. Jeg må bare leve videre, og vil ikke være bitter, sier Solberg.

Alle de åtte på tiltalebenken er godt kjent av politiet fra før. En av dem bet øret av en festivaldeltaker under Lost Weekend på Askøy i fjor. Andre igjen er blitt tatt med slagvåpen og narkotika. I retten sa de seg ikke skyldig etter tiltalen, selv om noen få har erkjent straffskyld for mindre skadeverk.

RASERT: Huset på davanger hadde vært leid ut en uke da det ble slagmark for gjengoppgjøret mellom Askøy- og Loddefjordungdom.
FOTO: MARTE ROGNERUD