• Ideen om å gå inn i Fremskrittspartiet kom under en fuktig julefest i Ap-laget.

Det forteller Trond Hjelmeland og Jarle Veivåg. De to fagforeningskameratene la i går kveld kortene på bordet og bekreftet historien som har ført til at Veivåg i dag sitter i bystyret for Frp.

— Etter hvert som det ble fuktigere utover kvelden, sa jeg meg villig til å gå inn i Frp, forteller Veivåg om julefesten i Teknisk faglag av DnA i 2005.

- Kunne tatt ti plasser

Hjelmeland sier at ideen om å prøve å få en person inn i Frp oppsto da festdeltakerne diskuterte hvordan grupper som Levende Ord og næringslivsinteresser kontrollerte andre partier.

— Vi tenkte at det kunne vært artig å se om vi kunne få inn noen i bystyret. Så bestemte vi oss for å gjøre alvor av det. Jeg hadde undersøkt de ulike partienes reglement, og visste at Frp var det enkleste partiet å gjøre noe sånt i, sier Hjelmeland, og legger til:

— Vi hadde aldri drømt om at det skulle gå så lett. Hadde vi virkelig lagt ned krefter og ressurser i det, kunne vi jo tatt de ti øverste plassene på Frp-listen.

I mars 2006 meldte Veivåg seg inn i Frp, etter året før å ha meldt seg ut av Ap.

— Som alle nyinnmeldte medlemmer ble jeg ble spurt om jeg ville drive aktivt politisk arbeid. Det sa jeg ja til, forteller han.

Etter nominasjonen oppfordret BTF medlemmene sine til å gi Veivåg slengere i valget. Men selv tror han mesteparten av de 85 slengerne kom fra fotballmiljøet.

— Plutselig var Jarle på fast plass. Der ser du hvor lite som skal til når folk flest er så lite politisk engasjerte, sier Hjelmeland.

Ikke opptatt av parti

Veivåg forteller at hans motivasjon for å gå inn i politikken stammer fra 2002, da han som klubbleder for Fana Stein & Gjenvinning kjempet imot salg av den kommunale bedriften.

— Da så jeg hvor mange avgjørelser som ble tatt i lukkede rom før vi fikk en sjanse til å påvirke, sier han.

— Men hvorfor gikk du inn i Frp?

— Jeg er ikke så opptatt av hvilket parti det er. Uansett er det saker som jeg er enig i, og andre der jeg har en annen mening. Da prøver jeg å argumentere for mitt syn internt, sier Veivåg.

Han nevner omorganiseringen i Bydrift som en sak der han jobbet hardt for at Frp skulle gå inn for utsettelse av saken. I bystyret fulgte han flertallet.

— Men ville du stemt imot egen overbevisning i en sak der du var på vippen?

— Da ber dere meg svare på noe hypotetisk.

80-tallsparty

Begge to benekter at Veivåg har fungert som en muldvarp, og sier at han ikke har fått instrukser om hvordan han skulle opptre i bystyret.

— Det ville vært stalinistisk og lagt et umenneskelig press på Jarle. Det er mulig at vi hadde litt skumlere tanker i utgangspunktet. Men han står helt fritt til å stemme som han vil, sier Hjelmeland.

— Dersom jeg skulle vært muldvarp fra fagforeningen ville jeg ikke valgt å gå inn i oppvekstkomiteen. Det er et område der jeg er veldig engasjert, sier Veivåg.

Han sier at han ikke har deltatt på flere møter i Ap-laget enn det han hadde hjemme hos seg selv.

— Og det var ikke et møte. Vi tok noen øl og gikk på 80-tallsparty på Rick's, sier de og ler.

Begge medgir at Veivåg uansett hadde tett kontakt med de andre i faglaget sosialt og gjennom styret i BTF, som i hovedsak består av de samme personene.

- Lurte ikke noen

Veivåg har ingen planer om å melde seg ut av Frp.

— Nei, jeg trives der og i oppvekstkomiteen, sier han.

— Men har ikke velgerne av Frp grunn til å føle seg lurt når de får inn en som ikke står bak partiprogrammet?

— Da er det mange som bør føle seg lurt. Jeg tror ikke du finner mange politikere som er 100 prosent enig i partiprogrammet. Og slengere er en del av valgsystemet. Vi har personvalg i Norge.

Marius Sunde Tvinnereim