— Min far ba meg reise og snakke med Asbjørn. Han sa vi måtte få sannheten frem en gang for alle. Han ba meg være forsiktig, fordi Asbjørn kunne være voldelig. Vi måtte ta med noe å skremme ham med. Så lenge jeg kan huske har det blitt et helvete hvis jeg ikke gjorde som han ba om, forklarte 27-åringen i retten.

Den 18. oktober 2005 ble 60 år gamle Asbjørn Hvidevold funnet død i sitt eget hjem på Halsnøy i Hordaland. Han var kraftig forslått av et balltre og bundet på hender og føtter med teip. Den tiltalte faren og sønnen hans ble sammen med en ung medhjelper pågrepet etter kort tid.

Alle tre ble i tingretten dømt for drapet på Asbjørn Hvidevold i hans hjem på Halsnøy. Da nektet 27-åringen for at faren hadde hatt noe med drapet å gjøre. I dag var forklaringen en annen.

Gråt under forklaringen

— Vi kjørte mot Halsnøy, og far ringte jevnlig for å holde kontroll på hvor vi var. Jeg hadde ikke lyst, men følte meg ganske tvunget. Vi hadde med revolver, balltre, hansker og finlandshetter for å skremme. Da Asbjørn åpnet satte jeg balltreet i døråpningen. «Ikke slå», sa han. «Jeg skal ikke slå, jeg vil bare snakke», svarte jeg.

27-åringen gråt under sin forklaring og hadde problemer med å forklare seg i retten i dag. Påtalemyndigheten mener at målet med reisen til Halsnøy var å få Asbjørn Hvidevold til å erkjenne skyld i forbindelse med samboerens drukning høsten 2003.

Om hendelsesforløpet forklarte 27-åringen i retten at han og Asbjørn Hvidevold snakket rolig sammen en god stund, og at han ikke fikk noe særlig ut av ham. Først like før de skulle gå kom Asbjørn med en nedsettende bemerkning om Hvidevolds avdøde samboer, og da slo han med balltreet.

— Han skrek, og jeg ville slå ham i svime for å få ham til å stoppe. Han var stor og jeg var redd han skulle ta meg. Jeg slo ham flere ganger, så tapet vi ham fast. Min far hadde sagt at han måtte vite at vi hadde vært der, så jeg tok et bilde med mobilen. Da jeg viste bildet spurte han «han blødde ikke i hjel?» Jeg svarte «nei, det var ikke så mye blod». Da sa han bare «ok, greit nok», sa 27-åringen i retten.

- Skulle brenne i helvete

I retten har sønnen forklart at faren hele tiden snakket hatefullt om Asbjørn.

— Han sa at Asbjørn skulle lide, at noen burde ta ham, at noen burde knuse kneskålene hans og at han skulle brenne i helvete. Det var omtrent en vanlig samtale rundt middagsbordet. Det var umulig å ikke få med seg at far hatet Asbjørn, sier 27-åringen.

Han sa også at han fikk 8000 kroner av faren da han kom tilbake etter å ha skamslått Hvidevold.

— Jeg er redd for faren min. Han opptrått truende i lengre tid, og det er gradvis blitt verre og verre, sa 27-åringen.

Nektet straffskyld

Hverken far eller sønn erkjente straffskyld i drapet på Asbjørn Hvidevold, da ankesaken startet i Gulating lagmannsrett i dag. Sønnen erkjenner kun legemsbeskadigelse med døden til følge. 21-åringen som skal ha vært sjåfør, erkjente delvis skyld, men ikke for drap.

Påtalemyndigheten mener faren fikk sønnen og en kamerat til å ta Asbjørn Hvidevold. Faren ristet på hodet da aktor sa at han betalte sønnen for oppdraget.

Da sønnen skulle starte sin forklaring, ba han om at faren måtte forlate salen. Etter å ha drøftet spørsmålet avgjorde retten at faren må sitte bakerst i salen under sønnens forklaring.

— Jeg har store problemer med å forklare meg med ham til stede, sa 27-åringen i retten.

Betrodde seg til betjent

27-åringen som er dømt for drapet på Asbjørn Hvidevold benektet lenge at faren hadde sendte ham til Halsnøy. Men i fengselet skal han ha betrodd til en betjent at faren var oppdragsgiver.

Forsvareren til 27-åringen, Karen Forbrigd, sier at han ønsker at fengselsbetjenten skal vitne, men farens forsvarer, Nina Monssen, mener betjenten er bundet av taushetsplikt. Han skal etter planen vitne i neste uke.

– Dette er klarert med fengselsledelsen. Fengselsbetjenter har ikke taushetsplikt på samme måte som for eksempel advokater. Han har dessuten informert den drapsdømte om at han ville gå videre med opplysningene, har statsadvokat Benedicte Hordnes sagt til BT tidligere.

Alle tre dømt i tingretten

Betjenten vitnet også i forrige rettsrunden, men den gang på drapsmannens side. Da var han stevnet som et karaktervitne i forhold til straffeutmåling, og forklarte seg om hvor godt 27-åringen klarer seg i fengselet.

Nå er det statsadvokaten som stevner betjenten, og denne gangen er forklaringen hans sentral i forhold til skyldspørsmålet omkring faren.

Alle de tre tiltalte ble dømt i tingretten. Faren ble dømt til seks års fengsel. 21-åringen fikk fire års fengsel, og sønnen 13 år.

ÅSTEDET: Her jobber kriminaltekniske etterforskere utenfor huset hvor Asbjørn Hvidevold ble drept.
Bergens Tidende
DREPT I EGET HJEM: I dette huset ble Asbjørn Hvidevold drept.
Bergens Tidende