— Det er snakk om vindkast på opp i mot 20-30 meter per sekund, torsdag kveld og natt til fredag, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød. - Det er kraftig, og da lønner det seg å feste løse gjenstander. Slike vindkast tilsvarer å kjøre 90-100 km/t og ta hånden ut av vinduet, sier Granerød.

Meteorologene vurderer nå om det skal sendes ut ekstremværvarsel. Værsituasjonen er nå under økt overvåking, og folk må følge med på TV, radio eller internett for oppfølgende meldinger, opplyser Meteorologisk institutt.

Meteorologer opererer med fire faser for ekstremvær:

— Fase A, som tilsier økt overvåkning, har vi nå i Rogaland og Agder-fylkene, sier Granerød.

— Fase B er et varsel om ekstremvær, og hendelsen får da et navn, tilsvarende Hilde, sier Granerød. - Fase C betyr at uværet pågår, og fase D betyr at uværet er over.

Full storm

De siste dagene har det vært svært dårlig vær i Nord-Norge og Midt-Norge. Nå er det snart folk sørpå som får nærkontakt med de ville naturkreftene. Et kraftig lavtrykk er under oppbygging sør for Grønland. Uværet vil treffe kysten mellom Bergen og Stavanger torsdag formiddag. Deretter er det ventet å feie inn over land østover.

Det farligste været kommer i bakkant av lavtrykket. Da snur uværet og kommer fra nord. Meteorologene advarer mot full storm i fjellet i Sør-Norge og langs kysten i Hordaland, mens folk i Rogaland kan belage seg på sterk storm, hvis værvarselet slår til.

I tillegg kommer nordavinden med nedbør. Vest-Agder og Rogaland får mest nedbør. I vestlige fjellstrøk kan det komme opp mot 50 millimeter nedbør.

Statens vegvesen opplyser også at de intensiverer kontrollen av tunge kjøretøy i forbindelse med uværet. På E16 Filefjell blir trafikken over fjellovergangen kontrollert til og med torsdag. Sist søndag skapte et vogntog med sommerdekk komplett kaos og lange køer på europavegen over Filefjell.

Mulig ekstrem-varsel

Varslingen av uværet er nå i fase A - som innebærer økt overvåking. Dette er første ledd i varslingen av et eventuelt ekstremvær. Fase B starter når meteorologene har avgjort at uværet defineres som ekstremvær, og det er da uværet får navn, skriver NTB.

Det forrige uværet - Hilde - rammet i midten av november Trøndelag og Helgeland. Siden uværene får annenhver gang manns- og kvinnenavn i alfabetisk rekkefølge, blir det neste et mannsnavn på I. Listen over navn er laget på forhånd, men blir ikke offentliggjort.