I et innlegg på Facebook-gruppen «Sinnataggen — Takhøyde for klar tale», postet i 22-tiden lørdag, skriver lokalpolitikeren i Frp dette:

«Jeg har sagt mitt om feite kvinnfolk, men la det være helt klart, ingenting er verre enn FEITE MANNFOLK! Det er det jævligste som finnes, det oser av selvforakt og gi faen mentalitet. Feite mannfolk burde tvangsjogges hver forbanna dag! Menn har ingen unnskyldning for å være feite, det er latskap, selvforakt, ignoranse og elendige personlige egenskaper som ligger bak. DISGUSTING!»

Innlegget er illustrert med et anonymt bilde av en mann med badebukse.

- Utilslørt debatt

Johansen jobber som sykepleier, og er folkevalgt for Frp i Kvinnherad i Hordaland. Han står oppført som varamedlem for partiet både i kommunestyret og i to komiteer, henholdsvis helse og undervisning. Han kom inn ved det siste kommunevalget, i 2011.

Mange spiller et dobbeltspill i dag, der de står for noe privat, mens de sier noe annet offentlig

Kjetil R. Johansen, lokalpolitiker for Frp

— Målet med å opprette «Sinnataggen» var å få frem en utilslørt debatt, et smil eller latter. Jeg bruker mye humor og satire, de som ikke får det med seg går glipp av mange poenger. Jeg liker å se hvilke reaksjoner jeg kan få på ulike utspill, sier Johansen.

«100 prosent usensurert»

Selv omtaler han «Sinnataggen» som en 100 prosent usensurert og umoderert gruppe, der bare norsk lov og Facebooks egne regler setter grenser. Gruppen har cirka 900 medlemmer, og har ifølge Johansen vokst med 40-50 nye medlemmer hver uke den siste tiden.

Ingenting er verre enn FEITE MANNFOLK

Kjetil R. Johansen på Facebook-gruppen «Sinnataggen»

— Periodevis vil det være ekstreme meninger der, meninger som skaper debatt. Det er en unik ting at folk faktisk våger å ytre det de tenker privat. Min rolle i dette er å være uenig med flertallet. Mange spiller et dobbeltspill i dag, der de står for noe privat, mens de sier noe annet offentlig. Det har noe med sosiale spilleregler å gjøre. Den offentlige debatten preges av mye vissvass, der man ikke får tak i hva kjernen er. Ikke minst vi politikere er opptatt av å være politisk korrekte, det øker appellen. Men det må ikke bli sånn at det å ikke mene noe er det beste.

- God tid til å snu

På spørsmål fra bt.no om «feite mannfolk»-innlegget spesielt, og nettaktiviteten hans generelt, sier Johansen dette:

— Fedme og overvekt er et stort samfunnsproblem. Og stort sett er det et personlig valg. Ingen våkner en morgen og oppdager at de plutselig er blitt 140 kilo. Man har rimelig god tid til å snu før man når kanten av stupet. Og menn kan ikke skjule seg bak graviditet og det enkelte kvinner opplever, at det bare blir noen kilo ekstra.

> Først og fremst ønsker jeg å være en underholdningskanal

— Utspillet kan kanskje oppfattes slemt, men vi har liksom fått det for oss at overvektige skal beskyttes. De er det ikke lov å mene noe om. Mens det for eksempel er sosialt akseptert å si at noen er for tynne, eller påpeke at fitnessbabes eller glamourmodeller er stygge eller kunstige. I det øyeblikket man setter fokus på at folk er feite, da blir det sånn: «Pass på, du kan såre noen!» Man kan liksom uttale seg fritt om noen grupper basert på utseendet, men ikke andre. Jeg synes det er en grov dobbeltmoral.

På spissen

Johansen sier at det han skriver på «Sinnataggen» og i bloggen sin, ikke nødvendigvis er meninger han står for personlig.

Vi har liksom fått det for oss at overvektige skal beskyttes

— Ikke i det hele tatt. Jeg tar opp meninger som jeg mener må frem i lyset, fordi jeg vet at noen faktisk står for slike meninger. Jeg liker å sette ting på spissen, gjerne også politiske spørsmål, for å provosere frem ærlige reaksjoner. Jeg vil legge frem saker på en sånn måte at folk bare må engasjere seg, uten å være bundet av all korrektheten og etikken man vanligvis opplever i den offentlige debatten.

Johansen sier til bt.no at han til en hver tid prøver å holde det standpunktet som færrest mulig har.

— Det er for å provosere frem en tung og ærlig diskusjon som kanskje kan føre til noe bra. Jeg vil at alle elementene som finnes i samfunnet skal komme frem. Og først og fremst ønsker jeg å være en underholdningskanal, det er et viktig poeng, sier Johansen.

Ser rollekonflikten

- Hva tenker du om forholdet mellom meningene dine og at du er folkevalgt politiker?

Jeg har sagt til ham at ikke all aktivitet er forenlig med å være folkevalgt

Ole Torbjørn Holmedal, gruppeleder for Frp i Kvinnherad

— Jeg ser konflikten med meg selv som politiker. Jeg har gitt beskjed til lokallaget om at jeg mer eller mindre vil begynne å trekke meg ut. Jeg ser at dette her kan bli et problem. Jeg har også blitt kontaktet av lokallaget. De har sagt at jeg bør vurdere å trappe ned det ene, altså blogging eller politikk, hvis jeg vil drive med det andre.

Flere har reagert

Partiets gruppeleder i kommunestyret, Ole Torbjørn Holmedal, sier han har fått flere reaksjoner på partikollegaens nettytringer.

— Det har kommet reaksjoner fra folk på gaten. Jeg har snakket med Johansen om dette flere ganger. Jeg har sagt til ham at ikke all aktivitet er forenlig med å være folkevalgt, sier Holmedal til bt.no.

— Som folkevalgte ønsker vi av og til at vi kan ha et privatliv, men i praksis kan man ikke det. Man oppfattes som politiker selv om man mener å ytre seg privat.

-Det er vanskelig for folk å skille mellom personen privat og offentlig, plussat en del humor er greiere å forstå i en samtale enn hvis noe er skrevet, sierHolmedal.

Hanpoengterer at Johansen er ganske fersk i politikken.

-Det er kanskje uvant for ham å ikke kunne lage seg private scener. Jeg tror deter en stor overraskelse for mange nykommer i politikken hvor lite privatliv manhar.

-Men hva mener du om ytringene hans på nettet?

-I noen tilfeller kunne jeg gjerne ønske at han ikke dro det fullt så langt. Detaller meste er på et ordinært og fornuftig nivå. Så er det noen innlegg som jegpersonlig mener dras for langt.

-Har du gitt ham noen form for ultimatum?

-Nei, det har jeg ikke. Jeg har sagt at han må finne ut hva han vil. Ønsker hanå drive en provokasjonsblogg, vil det ikke være forenlig med å være folkevalgtfor oss. Det kan bli negativt oppfattet av andre, sier Holmedal.

-Men det har ikke gått ett år en gang av valgperioden hans. Ting kan forandreseg.

Fylkespartiet orientert

bt.no fikk tirsdag ikke direkte telefonisk kontakt med leder i Kvinnherad Frp, Elisabeth Eide Tharaldsen. På sms skriver hun imidlertid at hun har orientert fylkespartiet om saken.

— Hordaland Frp ble orientert om saken på et styremøte i mai, skriver Tharaldsen.

I samme melding skriver Tharaldsen også at «det vil bli tatt stilling til videre prosess i saken lokalt i ettermiddag».

Fylkesleder Gunnar Bakke i Hordaland Frp har ikke svart på telefoner fra bt.no i ettermiddag. Politisk nestleder i fylkeslaget, Liv Røssland, henviser til Bakke og sier det er fylkesleder som svarer på «spørsmål rundt medlemmer og aktive».

Villig til å trekke seg

Selv tar ikke Johansen det veldig tungt at han kanskje må ut av politikken.

Dette har i utgangspunktet ikke noe med Frp å gjøre

Kjetil R. Johansen

— Det å kunne diskutere hva som helst er en viktig del av meg. Hvis det kommer i konflikt med min rolle som politiker, så vil jeg ikke skape problemer for partiet eller andre. Dette har i utgangspunktet ikke noe med Frp å gjøre. Jeg har sagt til lokallaget at jeg er villig til å fratre alle mine verv, uten sure miner, sier Johansen.

Vil gjøre butikk på ytringer

Nå ser han for seg å kunne lage en kommersiell suksess ut av bloggingen sin.

— Jeg synes på en måte at jeg har oppfunnet konseptet provokasjonsblogging, og vil se hvor langt jeg kan ta det. Facebook-gruppen har snart tusen medlemmer, og vokser hele tiden.

- Tror du dette er noe du kan tjene penger på?

— På sikt, ja. Jeg har nettopp åpnet en nettradiostasjon der vi diskuterer forskjellige tema live. Til nå har jeg bare hatt én testsending, med 57 lyttere. Det er ikke så mange, men det slo godt an. Jeg ser at dette er noe som kan bli stort.

Hva tenker du om utspillet fra Johansen? Si din mening i kommentarfeltet.

«TID TIL Å SNU»: - Ingen våkner en morgen og oppdager at de plutselig er blitt 140 kilo. Man har rimelig god tid til å snu før man når kanten av stupet. Og menn kan ikke skjule seg bak graviditet og det enkelte kvinner opplever, at det bare blir noen kilo ekstra, sier Kjetil R. Johansen, lokalpolitiker for Frp i Kvinnherad. Nå er ytringene hans på nettet blitt tema for Hordaland Frp.
PRIVAT FRA FACEBOOK