• Et realt feilskjær. Nå må vi bare komme oss ned på føttene igjen.

Listetopp på Sosialistisk Venstreparti i Bergen, Oddny Miljeteig, kan ikke legge skjul på at hun har fått hakeslipp av den sentrale SV-ledelsens åpningsutspill i valgkampen.

SV har lansert et forslag om friskole hvor undervisningen helt og full skal tilpasses hver enkelt elev.

— Populistisk og høyrevridd, sier leder i Utdanningsforbundet, Helga Hjetland.

— Dropp forslaget, sier Ap-leder, Jens Stoltenberg.

— Vi må bare innse at vi har startet valgkampen med et realt feilsteg. Det er bra det kom så tidlig slik at vi kan få tid til å rette opp det opp igjen, sier Miljeteig.

Både hun og støtteapparatet rundt henne på partikontoret i Bergen kan ikke skjule at utspillet har skapt nervøs stemning i partirekkene.

Analysen er klar. Utspillet var en glipp. Liknende glipper tåles ikke i ukene som kommer. Det er slike utspill som kan snu valgmedvind til motvind.

Nervøse for gallupen

Nå venter SVerne nervøst på de neste meningsmålingene. De kan gi en pekepinn på om utspillet har utløst samme reaksjoner hos velgerne som hos lærergeneral Hjetland.

— Har det tippet over for deg, Kristin? var spørsmålet hun stilte SV-leder Kristin Halvorsen mandag og i går.

Miljeteig unnskylder Halvorsen og resten av partiledelsen med at de nok er blitt overivrige. Etter å finne et valgkamputspill som slår.

— Dermed har ledelsen ikke vært presise nok i språkbruken, sier Miljeteig. Hun vil ikke legge skylden for tabben på Halvorsen alene.

— Hele ledelsen får ta det på sin kappe. Hun legger til at det må være lov for en garvet partileder som Halvorsen å gjøre en tabbe for så å rette den opp igjen.

En tabbe nok

— Det har Kristin forsøkt å gjøre. Men vi tåler ikke så mange liknende av dette slaget, legger hun til.

— Alle som kjenner SVs skolepolitikk vet at vi ikke ønsker å kopiere Høyres friskole. Selvsagt går ikke vi inn for verken puggeskole eller å bytte ut et fag med et annet. Men alle elever har krav på individuelt tilpasset undervisning slik at alle skal få mulighet til å nå de samme resultater. Det har stått i grunnskoleplanen siden midt på 70-tallet. sier Miljeteig.

Hun hevder også at det er umulig å få til en bedre skole uten mer penger. SV har regnet ut at det trengs et pengeløft på 5 milliarder kroner.

Miljeteig mener at SV snublet med friskoleutspillet sitt fordi Høyre allerede har stjålet friskolebegrepet.

— Det er krevende å erobre et begrep i valgkampen. I Høyres friskoler skal elevene ha rett til å melde seg ut av fellesskapet. Det er en skrøpelig for friskole, sier SVs lokale listetopp.

Nå synes det er best å legge bort friskoledebatten til valgkampen er over.

FEILSTEG: - Partiledelsen har tråkket skikkelig feil i debatten om friskoler, mener SVs listetopp i Bergen, Oddny Miljeteig.<p/> ARKIVFOTO: KNUT STRAND