Helsebyråd Christine Meyer (Høyre) er i hardt vær etter at TV 2 Nyhetene søndag fortalte at de narkomane kan få sitt eget fristed i Nygårdsparken. Ifølge TV 2 skal et bestemt område av parken tilrettelegges med leskur og vannkraner, og det blir politiets oppgave å sørge for at de narkomane holder seg i dette området.

Det er spesielt bruken av ordet «fristed» Meyer reagerer på.

— Jeg har aldri tatt ordet fristed i min munn, og vil aldri gjøre det. Det henspiller på en legalisering av narkotikaomsetning og er en feilsitering av det jeg har sagt, sier byråden.

Begrenset område

Hun bekrefter imidlertid at kommunen ønsker å samle de narkomane i en begrenset del av Nygårdsparken, og at det foreligger planer om leskur og vannkraner.

— Man går inn for at området i Nygårdsparken som brukes av narkotikamiljøet skal begrenses til et nærmere definert område, skriver helsebyråden i en pressemelding.

Meyer understreker imidlertid at det ikke skal være fritt frem for salg av narkotika, og at det derfor ikke kan kalles et fristed. Hensikten er å gjøre det mulig for både de narkomane og andre å bruke Nygårdsparken.

Vil ikke «sprenge»

Alternativet ville vært å «sprenge» miljøet, noe byråden mener bare ville ført til at miljøet flytter seg til et annet sted, og trolig bare blir enda større.

— I Bergen var det tydelig at det forekom ny rekruttering da miljøet ble sprengt. Det er det siste vi ønsker, sier hun.

— Vi har alle et ønske om at det ikke skal være et narkotikaproblem i parken. Men vi må innse at dette er et problem som vil ta tid å løse. Vi må jobbe med å hindre rekruttering og bedre hjelpetilbudet til de som er der i dag.

Dette er en prosess Bergen kommune ikke kan klare alene, og Meyer etterlyser statlig hjelp til å bedre tilbudet.

— Kommunene har for få virkemidler, vi er avhengige av at statlige myndigheter får øynene opp for dette, sier hun.

Bør være synlig

I Oslo mener byråd Sylvi Listhaug fra Fremskrittspartiet at de narkomane kan holde seg hjemme når de skal ruse seg.

— De aller fleste har et eget sted å bo, og hva de gjør der skal ikke vi legge oss opp i. Politiets oppgave her blir at i det offentlige rom slår vi ned på kjøp, salg og bruk av narkotika, sier hun til TV 2.

Dette synspunktet mener Christine Meyer er underlig.

— Problemet blir ikke mindre av at dette skjer i hjemmene. På mange måter er det bedre at de narkomane er synlige, slik at vi får oppmerksomhet på alle de triste skjebnene som ligger bak, sier hun.

Hva mener du om tiltakene? Si din mening.