Desember måned betyr høytrykk for handels— og servicenæringen. Juleinnspurten medfører en økning i omsetningen for desember på over 30 prosent. Ifølge tall fra Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) vil næringeni desember ha en omsetning på tre milliarder kroner i Hordaland.

Men ikke alle betaler for det de plukker med seg fra butikkhyllene. HSH beregner at nasking i julehandelen vil gi næringen her i fylket et svinn på hele 36 millioner kroner. Det tilsvarer 83 kroner per innbygger.

Alenemødre og unge jenter

Ifølge sikkerhetssjef Rune Kvicksson på Vestkanten kjøpesenter i Bergen er desember måned full av triste skjebner.

ý Det er tragisk når vi tar enslige mødre i å stjele i leketøysbutikkene, noe som ikke er uvanlig nå i tiden før jul. De forklarer at de har svært dårlig økonomi, og at de ikke har råd til å kjøpe julegaver til barna sine, sier Kvicksson.

ý Noe av det samme ser vi med unge jenter, som stjeler kosmetikk de skal gi bort til jul fordi de ikke har råd til å kjøpe varene, forteller sikkerhetssjefen.

Proffene tar fri

I førjulstiden er det fritt frem for amatørene. De profesjonelle butikktyvene velger å ligge lavt.

ý Erfaringsmessig viser det seg at de virkelig drevne naskerne er svært forsiktige i julehandelen, på grunn av mye folk i butikkene og ekstra sikkerhetsvakter. I desember er det mer vanlige folk som stjeler, gjerne de litt yngre, hevder sikkerhetskoordinator Thor Martin Bjerke i HSH.

Den samme tendensen ser Kvicksson på Vestkanten. Bjerke i HSH forteller at den gjennomsnittlige butikktyven enten er en mann i alderen 37-45 år, eller en ungdom mellom 15 og 19 år. Ifølge Bjerke blir nå stadig flere unge med dårlig råd tatt for nasking. Spesielt jentene er på offensiven.

ý Vi ser nå at stadig flere yngre jenter stjeler moteklær. Trolig skyldes det et hardere motepress enn før, mener Bjerke.

Tredobler vaktstyrken

Foruten klær, er det dyr kosmetikk, leker og julemat som forsvinner mest fra butikkhyllene i disse dager.

På Vestkanten tar en butikktyverier på alvor, og øker vaktholdet betydelig frem mot jul.

ý Hele denne uken har vi dobbelt vakthold på senteret, og fra kommende mandag øker vi til det tredoble, forteller Kvicksson.