– Da jeg snudde meg, kom han etter meg med kniven i hånden, sier Dilan.

Arrene i hodet og bandasjen rundt armen er synlige bevis på det blodige dramaet som utspant seg på asylmottaket i Ytre Arna mandag for to uker siden.

– Jeg kan ikke glemme synet av ham idet han hogger til med kniven. Jeg hører fremdeles lyden av bladet som treffer armen min, sier 21-åringen fra Nord-Irak.

En 29 år gammel mann, også han kurder fra Nord-Irak, sitter varetektsfengslet for knivangrepet.

**Les også:

«Er han død?»**

– Snakket med seg selv Dilan ønsker å fortelle sin historie for å få frem bakgrunnen for det som skjedde.

Han beskriver 29-åringen som en sympatisk, lavmælt og omtenksom mann. En periode bodde de på samme rom på asylmottaket.

Artikkelen fortsetter under bildet...

TATT: Her blir 21-åringen pågrepet.
RUNE STØLÅS

– Han hadde en sykdom som gjorde at huden falt av i flak. Han jobbet som bilmekaniker i Kurdistan, og jeg forsto det slik at han var blitt syk av å ha vært i kontakt med kjemikalier. Han kom til Norge fordi han håpet han kunne få legehjelp her, sier Dilan.Han forteller at 29-åringen etter hvert isolerte seg på asylmottaket på grunn av sykdommen.

– Han var flau, og redd for å være til bry. Vi fortalte ham flere ganger at sykdommen hans ikke plaget oss, men han skammet seg likevel. Derfor ville han på enerom.

Ifølge Dilan ble det etter hvert tydelig at 29-åringen hadde psykiske problemer.

– Han ble gal av å bare sitte og vente. Han var ofte deprimert, og snakket med seg selv. Jeg besøkte ham på rommet, og da sa han at han ville hjem til Kurdistan, siden han ikke kunne få behandling i Norge. Han angret på at han kom hit. Han trakk frem en brødkniv, ga den til meg og sa «drep meg, jeg har ikke noe å leve for». Jeg prøvde å trøste ham så godt jeg kunne.

– Hogget to ganger Senere besøkte Dilan vennen igjen, for å prøve å få ham til å komme seg litt ut blant folk.

– Jeg sa at han ikke burde sitte så mye alene, og prøvde å overtale ham til å bli med ut litt. Jeg sto ved vinduet og tok en røyk. Plutselig traff noe tungt meg i hodet. Jeg snudde meg og så at han hadde brukt brødkniven. Uttrykket hans var rasende, som om han hadde villet drepe meg lenge. Han løftet kniven igjen for å hogge meg i halsen, men jeg klarte å beskytte meg med armen. Så skjøv jeg ham vekk, forklarer Dilan.

– Jeg løp ned trappene, og da jeg snudde meg, så jeg at han kom etter med kniven. Utenfor traff jeg to damer, og jeg ba dem ringe politiet. Men de ble helt sjokkerte og gjorde ingenting. Så løp jeg inn i Kulturhuset. Der var det folk som hjalp meg. Jeg takker dem av hele mitt hjerte, sier 21-åringen.

BLØDDE: Mannen blødde kraftig da han kom ut fra kulturhuset i Ytre Arna.
RUNE STØLÅS

**Les også:

Stukket ned i Arna** – Synes synd på ham Han forstår ikke hva som fikk kameraten til å gå løs på ham med kniven.

– Det var bare oss to på rommet. Jeg vet det var han som stakk. Men jeg fatter ikke hvorfor.

– Hvilke følelser har du for ham nå?

– Jeg synes synd på ham, selv om han gjorde dette mot meg. Jeg ba politiet om ikke å fengsle ham, fordi han sikkert bare blir verre i fengselet. Jeg vil gjerne spørre hvorfor han stakk meg, men jeg tror ikke jeg tør møte ham.

– Hvordan har du det?

– Alt ser håpløst ut. Jeg hadde akkurat begynt å jobbe på en sementfabrikk da dette skjedde. Nå kan jeg ikke engang lage meg en kopp te på egen hånd. Vennene mine på mottaket må hjelpe meg med alt. Jeg sover ikke om natten, jeg ligger bare og tenker.

– Hvordan går det med armen?

– Jeg vet ikke om den blir bra igjen. Jeg har ikke hatt med meg tolk når jeg har snakket med legene, sier Dilan.

Da politiet rykket ut til Ytre Arna, fulgte de blodsporene til 29-åringens rom, der han ble pågrepet.

Ifølge politiet ønsker han ikke å forklare seg, og det er uklart om han erkjenner straffskyld. Hans forsvarer, advokat Kaj Wigum, ønsker ikke å kommentere saken. Dagen etter knivepisoden fikk 29-åringen innvilget søknaden om å returnere til Nord-Irak.

BLODIG ANGREP: Dilan Hama har 12 sting i hodet og 45 i armen etter å ha blitt knivstukket av kameraten. – Han var en behagelig person som ikke ville være til bry for andre. Men han isolerte seg på asylmottaket og ble gal av å bare sitte og vente, sier Hama.
Ørjan Deisz