Meteorologisk institutt har igangsatt økt overvåkning fra Sogn og Fjordane til Helgeland på grunn av de ekstreme nedbørsmengdene som er på vei.

— Det kan være en potensielt farlig situasjon, og vi følger derfor ekstra nøye med. Det er viktig at folk sørger for å holde sluk åpne, sier Haldis Berge, meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

Det skal virkelige bøtte ned langs norskekysten i morgen:

  • I Sogn og Fjordane og nordover til Helgeland kan det komme 60-100 millimeter nedbør på 12 timer, ifølge Yr.
  • I Hordaland er det «ikke urealistisk» med 40-60 millimeter på 12 timer. Oppunder 40 millimeter kan komme i løpet av bare seks timer.

Full storm ved Stad

I tillegg til økt overvåkning fra Sogn og Fjordane og nordover, sendes det ut OBS-varsel på grunn av lokalt mye nedbør i Hordaland.

— Det skal regne ganske jevnt og trutt i morgen over det meste av kysten, aller mest midt på dagen. Det er pålandsvind, og vi ligger i en varm sektor, så det blir vått, sier Berge.

ETT DØGN UNNA: Fronten ligger nå fra Island og sørvestover. I morgen vil den dekke mye av norskekysten.
METEOSAT

Nedbørsmengdene er så store at det er opp mot ekstremværverdier à la femårsflom.

— Det er også varslet liten storm i Sogn og Fjordane i morgen tidlig, og full storm ved Stad, sier Berge.

Også langs kysten i Nordland er det varslet kortvarig full storm.

En rekke av lavtrykk

Årsaken til ekstremværet er en rekke av lavtrykk som kommer inn fra området rundt Island.

Det er særlig mellom klokken 12 og 18 fredag at det vil bøtte ned langs kysten. Meteorologene er usikre på hvor det blir verst.

— Det kommer inn en frontsone som ser ut til å ligge stasjonert over land, og da vil den gi veldig mye nedbør over lang tid på samme sted. Men det er litt usikkert hvor den fronten blir liggende - og hvor stasjonær den blir. Flytter den på seg, vil det fordele nedbøren mer utover, sier Berge.

Det er også usikkert hvor lenge fronten blir liggende. Uansett vil det trolig regne nokså sammenhengende fra fredag formiddag til lørdag ettermiddag, og det meste kommer fredag ettermiddag.

Solen kommer onsdag

Når himmelen har regnet seg nesten tom, går det over til noen dager med mer vanlig høstvær.

— Det er flere lavtrykk som kommer inn, så det blir mye gråvær fremover, sier meteorolog Berge.

I Bergen er det varslet omtrent 5-10 millimeter nedbør daglig fra lørdag til tirsdag. Men så snur det. Etter onsdag i neste uke skal det faktisk ikke regne i Bergen.

— I løpet av tirsdagen får vi nordavind i stedet for sør- og sørvestlig vind. Når vinden snur, blir været bedre, og det ligger an til noen dager med kjølig, men OK vær, sier Berge.