Karina Angvik og de to jentene hennes skeiet ut med to pakker kjøttdeig og tortillaer på fredagskvelden i Fyllingsdalen.

Selv mener Angvik det er snakk om hår fra et dyr.

— Vi hadde spist opp mesteparten da jeg følte jeg hadde noe rart i munnen. Jeg kjente med en gang at det var en hel ladning med dyrehår. Det var som å ha munnen full av myke kvister, sier Karina.

Spyttet det ut

Da hun spyttet ut den vemmelige massen, ble mistanken bekreftet. Angvik mener fremmedelementene i kjøttdeigen ser ut som flere hårrøtter med stiv bust og dyrehud.

— Jeg reagerte med vantro, men prøvde å ikke bli hysterisk og skake opp jentene, sier Karina.

bt.no har vist bildene av gjenstandene Angvik fant til professor Harald Kryvi ved institutt for biologi ved Universitetet i Bergen. Han er ikke like sikker som Angvik på at det er snakk om pels eller bust fra et dyr.

— Det er veldig vanskelig å si ut fra bildene, jeg er nær ved å melde pass. Men jeg synes det kanskje kan se ut som plantemateriale, siden alle er bøyd samme vei, sier Kryvi.

Han understreker imidlertid at en analyse må til for å slå fast noe sikkert.

Skal analyseres

Angvik fryktet at maten kunne være farlig, og kastet seg over telefonen til Gilde, som hadde produsert kjøttdeigen. Der fikk hun snakke med en fabrikkdirektør.

— Han ble veldig takknemlig for at jeg ringte, men kunne ikke forstå hvordan dette hadde skjedd, sier Karina.

Gilde ba henne legge kjøttdeigrestene i kjøleskapet. Det hele skal leveres inn til analyse mandag. Kjøttprodusenten spurte også om pakningsnummeret, som var «Norge 113N, L7064». Pakkene av typen «Gilde kvernet kjøttdeig» ble kjøpt på Kiwi-butikken på Ortuflaten.

Karina er sikker på at «hårbusten» kom fra kjøttdeigpakken.

— I den grad det går an å være sikker på noe. 99 prosent, sier hun.

- Høyst uvanlig

Kjøttprodusenten lover å undersøke saken grundig.

— Vi er veldig takknemlige for at forbrukeren har tatt kontakt med oss, og at hun har tatt vare på produktet, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Nortura, konsernet som eier Gilde.

Sundqvist har aldri før hørt at folk har funnet rester av dyrepels i kjøttdeig.

— Umiddelbart har jeg ikke noen god forklaring. Før kjøttet blir kvernet, går det gjennom mange ledd i produksjonsprosessen, så dette skal ikke kunne skje, sier hun bt.no.

Paul Sigve Amundsen
Paul Sigve Amundsen