— Jeg har ingenting med drapet å gjøre, sa den 36 år gamle kvinnen til bt.no da hun ble fremstilt for fengsling i Bergen tingrett fredag.

Hun er siktet for medvirkning til forsettlig drap på 65 år gamle Gravdal i hans hjem på Sandvoll i Kvinnherad.

Innrømmer vold

36-åringens 47 år gamle venninne har innrømmet å ha brukt vold mot 65-åringen. Også hun sitter varetektsfengslet, siktet for drap.

I fengslingsmøtet la aktor, politiadvokat Eli Valheim, vekt på en kriminalteknisk rapport om en blodig genser og bukse.

— Den ene av de siktede har erkjent å ha brukt vold, den andre har ikke. Når det gjelder sistnevnte er det funnet blod fra avdøde på klærne hennes, sier Valheim.

Fra før mener politiet at de sitter på DNA-spor fra begge kvinnene på flere gjenstander som skal ha blitt brukt til drapshandlingen - deriblant en kløyveøks og en hammer.

— Obduksjonen tyder på at det er brukt flere gjenstander til drapshandlingen, og det er beslaglagt gjenstander i boligen som inneholder DNA-materiale fra begge de siktede, sier Valheim.

- Beviser ingenting

36-åringens forsvarer, advokat Frode Skogvold, mener blodspor på hettegenseren og buksen ikke beviser at hans klient medvirket til drapet. Selv har hun forklart at hun var ute av huset da Gravdal ble slått i hjel, og at han lå livløs på gulvet da hun kom tilbake.

— Det er funnet blodspor på en hettegenser, men ingen vet om noen har hatt den på seg, og i så fall hvem. Det var svært varmt denne dagen, og lite trolig at noen ville gå med genser. Den kan ha hengt på veggen eller ligget på gulvet da offeret ble slått. Vi vet heller ikke om min klient hadde på seg buksen med blodspor, sier Skogvold.

Han peker også på at 36-åringen kan ha avsatt DNA-materiale på gjenstandene uten at hun nødvendigvis har deltatt i drapshandlingen.

— Det er ingenting som kan bevise at hun har hatt noe med drapet å gjøre, og jeg mener hun burde løslates umiddelbart, sier Skogvold.

- Uskyldig

Politiet mener derimot at blodsporene er avsatt på en slik måte at klærne må ha sittet på en person.

— Det er enormt frustrerende å sitte uskyldig fengslet. Jeg har nettopp fått meg en leilighet, etter å ha stått fem år i boligkø. Hvis jeg ikke blir løslatt, mister jeg leiligheten, og stiller bakerst i køen igjen, sier 36-åringen.

Tingretten besluttet at kvinnen fortsatt skal sitte i varetekt. Årsaken er i følge retten at en løslatelse "vil støte allmennhetens rettsfølelse og skape uttrygghet". Derimot var tingretten ikke enig med aktor i at det var gjentakelsesfare.

— Vi oppfatter det som positivt at retten ikke mener det er gjentakelsesfare, sier forsvarer Frode Skogvold.

Hans klient har likevel anket kjennelsen om fortsatt varetekt.

— Vi er ikke enig i begrunnelsen om at løslatelse vil støte noens rettsfølelse. Min klient er blitt lite omtalt i media, og er ikke blitt fremstilt som hovedgjerningsperson. Vi håper lagmannsretten vil vise at det skal mer til for å bruke denne paragrafen som begrunnelse, sier Skogvold.

36-åringens venninne, som har forklart at hun slo i selvforsvar, har akseptert fortsatt varetektsfengsling.