I september må en tidligere bedrageridømt vestlending (36) møte i Bergen tingrett, tiltalt for flere tilfeller av grovt bedrageri, heleri og falsk forklaring.

Politiet mener at han urettmessig har svindlet til seg i overkant av 1,8 millioner kroner, blant annet ved å ha utgitt seg for å være offiser i Forsvaret.

— Det virker som om tiltalte ønsker å fremstå som noe annet enn det han er, og bruker den metoden aktivt til å begå bedragerier, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne i Hordaland politidistrikt.

Han møter som aktor i rettssaken som starter over sommeren.

- Jeg er marineoffiser

På listen over ofre står blant andre flyselskapet Norwegian, Nav, pizzarestauranten Dolly Dimple's, Forsvaret og Sparebanken Vest.

Ifølge tiltalen har mannen tatt i bruk kreative metoder for å lure privatpersoner og bedrifter.

Enkelte av metodene er ikke ulik moduset til den amerikanske storsvindleren Frank Abignale, hvis liv ble filmatisert gjennom «Catch me if you can», med blant andre Leonardo Dicaprio i hovedrollene.

I september 2011 dukket nemlig 36-åringen opp på en visning i Loddefjord, iført en uniform fra Sjøforsvaret. På skuldrene bar han militære distinksjoner, og klarte dermed å forlede huseieren til å leie ut leiligheten, ifølge tiltalen.

— Han møtte opp i hvit, nystrøket skjorte med vinkler og stjerner på skulderen. Han fortalte at han var kapteinløytnant, og at han jobbet på en marinebåt. Han ga et fantastisk godt inntrykk, og kunne virkelig snakke for seg, sier huseieren til BT.

Lurt trill rundt

Etter to måneder måtte han tilkalle politiet for å få leietakeren ut. Da skal den falske marineoffiseren verken ha betalt husleie eller depositum.

— Min sønn er offiser i Sjøforsvaret, og jeg visste at du må ha rent rulleblad for å komme høyt i gradene. Jeg fant derfor ingen grunn til å ha noe annet enn den største tillit til denne personen, men det viser jo bare hvor lett det er å bli lurt, sier huseieren, som ikke ønsker å stå frem av frykt for represalier.

Han anslår å ha tapt titusenvis av kroner i tapt leie og advokatutgifter som følge av denne saken.

— Jeg ble helt skremt da jeg forsto at dette var en svindler. Forsvaret engasjerte seg veldig i saken, og valgte også å anmelde ham for å utgi seg for å være offiser. Han har sikkert lurt mange slik han lurte meg, sier huseieren.

Forsvaret anmeldte

Sjøforsvaret bekrefter overfor BT at de gikk til anmeldelse mot en person som skal ha utgitt seg for å være offiser ved Haakonsvern. Informasjonssjefen ved Haakonsvern, kommandørkaptein Nils Kristian Haugen, ønsker ikke å kommentere den konkrete saken så lenge den ennå ikke er behandlet i domstolen.

— Generelt er det en kjent problemstilling for oss at militære effekter brukes av sivile. Saker som den du nevner her er uheldige. Uniformen er et viktig element i den tillit befolkningen skal ha til alle uniformerte deler av samfunnet, herunder også Forsvaret. Misbruk av unifom er problematisk, sier Haugen.

Også Forsvaret står på listen over svindelofre i den omfattende tiltalen.

Høsten 2012 skal mannen ha oppsøkt Forsvarets uniformsutsalg ved Haakonsvern. Der skal han ha fått utlevert nye distinksjoner, en sabel, hansker og ordensbånd.

— Etter det vi vet har han avtjent verneplikten sin i Forsvaret for mange år siden, men vi har ingen dokumentasjon som tilsier at han har vært befal eller ansatt i Forsvaret, sier politiadvokat Mevatne.

- Bestilte flybilletter for én mill.

Flyselskapet Norwegian utgjør imidlertid den største kreditoren i bedragerisaken, som altså kommer opp for retten i september i år.

I løpet av få måneder i fjor vår og sommer, skal 36-åringen ha klart å svindle til seg litt over én million kroner fra flyselskapet.

Mannen skal ha benyttet en kundekode tilhørende Forsvaret til å bestille en rekke refunderbare billetter på kreditt.

Så skal han ha avbestilt billettene, og fikk beløpet, til sammen 1.059.000 kroner, overført til en annen konto.

I samme periode skal han også ha utsatt Sparebanken Vest for et tap på rundt en halv million kroner, ved at han lyktes med å overtrekke kontoen sin i banken.

Svindeldømt flere ganger

Det har ikke lyktes BT å komme i kontakt med den bedrageritiltalte mannen, eller hans forsvarer; Oslo-advokat Morten Furuholmen.

36-åringen er opprinnelig fra Haugesund, men har bodd i Bergen i mange år. I dag er han registrert med bostedsadresse i Trondheim.

ALVORLIG: Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne omtaler svindeltiltalen som alvorlig og omfattende. - Dette har vært en plagsom virksomhet for ofrene i saken, sier han.
ARKIVFOTO

I 2006 ble han dømt til 14 måneders fengsel for grovt bedrageri. Den gang lurte han blant andre et mobiltelefonselskap i Haugesund til å utlevere mobiltelefoner og utstyr til en samlet verdi på mer enn 350.000 kroner, ifølge dommen.

Senest i fjor ble han i Gulating lagmannsrett dømt til fengsel i syv måneder for flere tilfeller av bedrageri.

— Han mener å ha gode forklaringer på det meste han står tiltalt for i denne saken. Det er ikke dermed sagt at andre nødvendigvis synes at forklaringene er like gode, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne.

Falsk identitet

Mannen skal også ha brukt falsk identifikasjon til å skaffe seg varer. I november 2011 utga han seg for å være en navngitt representant for Vestlandets Friseilerforening, og bestilte pizza for til sammen 22.700 kroner fra Dolly Dimple's.

Også andre privatpersoner skal ha blitt lurt. Ved to tilfeller skal han ha mottatt penger, til sammen rundt 20.000 kroner, for å ha solgt eiendeler han slett ikke hadde til hensikt å levere ut.

FALSK UNIFOM: Den bedrageritiltalte 36-åringen skal ha lurt en huseier trill rundt ved å utgi seg for å være kapteinløytnant i Sjøforsvaret. - Vi har ingen dokumentasjon som tilsier at han har vært befal eller ansatt i Forsvaret, sier politiet.
Illustrasjonsfoto