Og media bør skamme seg litt. Uten kanskje å ville det, har de jaktet i flokk og drevet frykten opp til massehysteriets høyder ved hjelp av skrekk-og-gru-bilder og overdreven fokusering på farene. Det mener professor i sosialmedisin, Per Fugelli.

Primitiv fugleangst

– Det er bare fakta som kan hjelpe til med å fjerne en slik frykt. Fakta er den beste medisin, bedre enn valium, sier Fugelli til Bergens Tidende.

– Vi skal være klar over at faren for smittsomme sykdommer alltid har hatt lett for å tenne folkesjelen, og frykten blir ikke akkurat dempet av tanken på at det er fugler som bærer med seg smitten. Fugler er ukontrollerbare skapninger som beveger seg over hele kloden uten at vi kan gjøre noe for å hindre det. Vi har i oss en primitiv angst for alle former for smitte, og ganske særlig flygende smitte. Det er viktig å være klar over at vi bærer denne angsten med oss som en innebygget arv, men også at den kan overvinnes ved hjelp av kalde fakta.

Kan bli mild snue

– Og hvilke fakta er det?

– Her er de tre viktigste:

1. Fugleviruset har eksistert blant 1,5 milliarder mennesker i Sørøst–Asia i åtte år. På den tiden har 168 personer dødd. Det er altså snakk om mikroskopiske promiller. Og de som har dødd, har alle hatt nærkontakt med blodige fugler.

2. Fugleinfluensaen er og blir en fuglesykdom. Ingen vet om den noen gang kommer til å bli noe annet.

3. Hvis sykdommen skulle utvikle seg til å bli en sykdom som kan smitte mellom mennesker, vet vi ikke hvordan denne sykdommen blir. Det kan like fort bli et snilt virus som gir en mild snue som noe mer alvorlig.

Forsurer hverdagen

– Men i Bergen tømmer vi sandkasser og forbyr småbarn å mate småfugler?

– En ting er helt sikkert, og det er at bergensere lever i det tryggeste sekundet i verdenshistorien på det tryggeste stedet i verden akkurat i dag. Fortell heller folk i Bergen at de skal nyte soldagen, i stedet for å ødelegge hverdagen deres med forsurende og helt ubegrunnet frykt, sier Per Fugelli.

Vil være føre var

Bergen kommune gikk i går ut og påbød tømming og rensing av alle sandkasser i barnehagene. Det ble også sendt ut instrukser om at nå får ikke barnehagebarn lenger lov til å mate småfugler.

– Det høres litt drastisk ut?

– Det ligger overhodet ikke noen dramatikk i dette. Vi prøver bare å være føre var og ta noen enkle grep slik at rutinene skal sitte den dagen vi eventuelt har viruset i byen, sier byråd for oppvekst, Hans-Carl Tveit, til BT.

Ved Kalfarveien barnehage har de allerede justert litt på hygienereglene.

– For eksempel er vi litt mer påpasselige med å unngå nærkontakt med fugl, og det blir nok ikke aktuelt å gå i parken og mate fuglene på en stund. Men vi orker ikke å bli helt hysteriske heller, sier styrer Ann Paulsen.