Fredag vitnet kjæresten til Kay Ivar Sommerschild i Bergen tingrett. Nils Steinar Larsen er tiltalt for å ha drept Sommerschild i leiligheten til sin eks-samboer. Dette skjedde 18. oktober 2010 da Sommerschild og kjæresten forsøkte å hjelpe hennes mor. Den 25 år gamle kvinnen er et av hovedvitnene i den tragiske saken og Larsen er også tiltalt for å ha forsøkt å drepe henne.

Fredag formiddag oppga kvinnen personalia til tingrettsdommer Arne Langeland. Hun forsikret på ære og samvittighet at hun ville forklare seg korrekt. Men hun ville ikke oppgi hvor hun bor. Noen meter unna satt mannen som tok livet av hennes kjæreste.

Torpedovirksomhet

Aktor Benedicte Hordnes spurte om hvilken oppfatning hun hadde av forholdet mellom moren og Larsen i starten.

Jeg syntes han var en skikkelig slaur

— Jeg kjente ham fra før, ettersom jeg var kollega med ham i Norgestaxi. Jeg sluttet å stå på samme holdeplass som ham på grunn av ting han sa. Han skrøt av torpedovirksomhet og sånt. Jeg syntes han var en skikkelig slaur. Derfor kjørte jeg mye på Askøy, der han ikke var. Jeg hadde veldig dårlig magefølelse for ham.

- Hvordan var din kontakt med din mor på denne tiden?

— Vi hadde mye kontakt, men jeg likte ikke at hun skulle være sammen med ham. Jeg tenkte at det bare var for en periode før det ble slutt.

Fantastisk ikke positivt

- Fikk du noe inntrykk hvordan de hadde det sammen?

For meg er ikke fantastisk et positivt ladet ord lenger

— I starten var mamma veldig glad, sprudlende, slik det normalt sett skal være, men det varte kun noen måneder. Jeg merket at mamma ikke ville si når noe var galt, hun skjermet meg siden jeg var datteren hennes. Jeg så at hun ikke hadde det bra, men hun sa hun hadde det fantastisk. Hun brukte kun det ordet om Nils Steinar. Jeg forsto at hun hadde det alt annet enn fantastisk. For meg er ikke fantastisk et positivt ladet ord lenger.

- Den telefonen tar du ikke

- Hvor traff du din mor?

-Jeg sa til henne at jeg ikke orket å treffe Nils Steinar og sa at jeg trakk meg unna, men at jeg ikke trakk meg unna henne. Jeg orket ikke stemningen som var der. Jeg møtte henne en gang på Peppe’s (Vestkanten red.anm) og gjentok at hun skulle forlate Nils Steinar. Det var da mamma for første gang sa at hun skulle ut, men hun visste ikke hvordan, fordi hun var redd. Hun måtte finne en måte. Jeg ble glad. Jeg sa hun kunne flytte samme dag. «Nei», sa hun, hun var redd. Vi var på Peppe’s i en time og Nils Steinar ringte henne fire ganger.

- Hvordan reagerte din mor da han ringte?

— Første gang var det en normal samtale, andre gang svarte hun. Tredje gang sa jeg at den telefonen skulle hun ikke ta, han satt på holdeplassen noen hundre meter unna. Hun sa hun måtte ta den. Da skjønte jeg at dette var mye verre enn to som ikke passer sammen. Her måtte det ligge mer bak.

- Ja, på tå hev

- Hvordan var stemningen de gangene du var hjemme hos dem?

— Den var annerledes enn det jeg var vant med. Mamma snakket lavt, åpnet døren forsiktig, han satt gjerne og så på nyheter på TV. En gang husker jeg skulle si noe til ham, men tok meg selv med å vente med å si det til reklamepausen. Han skulle ikke forstyrres. Jeg reagerte på dette.

- Gikk din mor litt på tå hev , spurte aktor.

— Ja, på tå hev.

Bruddet i april

- Hvordan klarte han dette?

— Jeg vet ikke hvordan han fikk det til. En gang var jeg der for å hente min kusine. Min tante orket ikke hente henne. Det var flere barn i huset. De var veldig rolig og stille og gikk forsiktig i dørene og snakket lavt. Da jeg gikk inn på rommet de var, kom mamma etter ba oss gå for hun måtte ha ro i huset. Jeg reagerte på dette, for sånn snakker ikke mamma. «Helt alvorlig, det er ikke du som snakker. Det er jo rolig her, ungene er på rommet og dere i stuen. Nå tar vi oss en røyk, og så går vi», sa jeg. Dette var noe som da tydelig stresset mamma.

Jeg måtte være barnevakt for henne og passe på

- Fortell om tiden etter at din mor brøt med ham i april 2010 og frem til sommeren?

— Jeg merket han hadde solid kontroll. Vi i familien prøvde å holde sammen. Så kom tekstmeldingen med drapstruslene. Vi snakket om at vi må prøve å holde sammen. Det var vanskelig for oss, det ble anspent mellom oss.

Barnevakt for mamma

- Hvordan var din mor?

— Hun ville nok skjerme meg, jeg var jo datteren, og hun skulle jo passe på meg, men en dag ringte hun meg og sa hun var redd, hun ba meg komme ned. Så viste hun meg meldingen fra Nils Steinar der det sto at han var nede med kniv og gunner og hvem som må dø.

- Hvordan tok dere det på alvor?

— Når hun ringte meg, måtte jeg være barnevakt for henne og passe på. Hun var synlig redd. Jeg sa til mamma at han her må anmeldes, her må politiet inn. Jeg prøvde å få henne til å anmelde, men hun turde ikke. Jeg kontaktet politiet på Facebook og ba om råd. Jeg fikk svar om at mamma burde anmelde ham. Jeg bestemte meg selv å anmelde ham ettersom han hadde truet dem som sto mamma nær. Jeg var klar på at han måtte få besøksforbud. De snakket om voldsalarm. Det takket jeg nei til. Jeg sa at «kommer han, kommer han med pistol».

- Kontroll over andre

- Hvorfor trodde du dette?

— Jeg kjente en del til ham. Jeg hadde et totalbilde og visste det kun var snakk om tid. Jeg mente han er en person som ikke hadde noe å tape. Han brydde seg mest om å ha kontroll over andre. Det var det som var viktig for ham. Jeg var ikke redd Nils Steinar, men livredd for resultatet av han kunne gjøre.

Hun var redd tidligere på dagen

- Du har beskrevet din mor som tydelig redd. Noe mer?

— Det var snakk om et tidsspørsmål. Min mor var sliten, annerledes. Ingenting var forandret selv om han var flyttet til Drammen. Forskjellen var at han var noen timer unna. Jeg var aller mest redd for at han skulle ta noen fra meg, og det klarte han jo, svarte hun brast sammen i gråt.

Blomstermeldingen

- Vi skal til helgen i oktober. Kan du huske at dere snakket om Nils Steinar?

— Det ble snakket om ham søndag 17. oktober ved 14-tiden. Da var mamma på besøk hos meg. Kay var der også. Hun hadde fått høre at han skulle skyte henne før året var omme.

— Oppfattet du at hun tok det på alvor?

— Ja, hun sa at hun tok det på alvor. Vi hadde vært hos politiet. De sa de ikke kunne gjøre noe. Vi satt bare der og ventet. Hva kunne vi egentlig gjøre? Mamma ble dårlig og hun reiste hjem. Noen timer senere, ut på kvelden, ringte hun og spurte om jeg hadde sendt henne blomster. Jeg spurte hva det var. Hun fortalte om tekstmeldingen hun hadde fått der det sto at det var en blomsterleveranse til henne fra Norgestaxi, og de ville vite om adressen hennes. Jeg sa «mamma, dette er Nils Steinar som forsøker å finne ut hvilken leilighet du bor i».

- Faen, nå er han her

- Sa hun til deg at hun trodde hun hadde sett Nils Steinar utenfor blokken tidligere på dagen?

— Nei, hadde jeg fått vite det den dagen, hadde jeg ringt politiet selv. Jeg ba henne komme ned til meg og sa til Kay at nå var Nils Steinar bare noen timer unna.

- Hva skjedde så?

— Jeg ba henne ringe politiet. Hun svarte at hun ikke kunne ringe dem en søndag kveld. De hadde ikke reagert tidligere, og ville sikkert bare si at vi måtte kontakte dem i kontortiden om mandagen. Så fikk jeg en telefon fra NN (bekjent av moren, red.anm) som sa han hadde snakket med mamma. Det hadde ringt på døren og samtalen ble brutt. Han spurte om jeg kunne reise opp og se om hun hadde det bra. Jeg reagerte kontant og utbrøt «faen, nå er han her». Vi hadde en liten hammer som jeg tok med. Hvorfor jeg ikke tok en av de 30 knivene på kjøkkenet, skjønner jeg ikke i dag. Kay løp ned mot bilen, jeg etter.

- Du kjørte og Kay satt ved siden av?

— Ja, jeg var overbevist om at Nils Steinar hadde våpen. Hvis han var der oppe, måtte vi komme tett på han. Da vi kom på parkeringsplassen, så jeg bilen til Nils Steinar. Jeg ba Kay om ikke å ta lett på dette. Kay løp opp mot leiligheten og jeg etter.

- Du vet han er der

- Ringte du politiet?

Jeg ringte nødtelefonen og holdt mobilen mens jeg løp oppover. Jeg lot samtalen gå.

- Rakk du å si noe?

— Nei, jeg mistet telefonen og batteriet falt ut. Kan hende har de registrert oppringingen fra da jeg løp i trappen. Kay kom først inn i leiligheten. Da jeg kom til, var døren delvis åpen. Jeg måtte skaffe meg et overblikk. Jeg hadde jo sett at bilen hans sto der nede.

— Du vet at han er der, men du vet det jo ikke , sier aktor.

— Ja.

- Du tenker at han er der , fortsetter aktor.

— Jeg følte jeg kunne komme for sent til å se min mor, jeg fryktet at han var der og at vi kom for sent. At han hadde drept og var der. Da jeg kom inn, så jeg mamma i profil innerst i leiligheten. Jeg så hun sto oppreist, at hun levde, jeg så hun var skadet, forslått og hadde blod i håret. Jeg så Nils Steinar og Kay i håndgemeng.

- Så ikke våpen

- Hvordan var disse tre plassert?

— Mamma innerst i profil, jeg ytterst, Kay og Nils Steinar i midten. Dette skjedde på veldig kort tid. Hele situasjonen skjedde i en hendelse. Det så ut som om mamma hadde gitt opp. Nils Steinar og Kay var i håndgemeng.

- Hva var det første du så mellom Nils Steinar og Kay?

— Jeg så mot Nils Steinar, han løftet opp høyrearmen og slo mot hodet til Kay. Jeg så bare bevegelsen mot hodet til Kay. Jeg så ikke at han hadde våpen.

- Enda tettere på

- Er det rett at du så Kay i ryggen?

— Ja. Kay hadde gått på kampsport og sto inn mot Nils Steinar med hodet ned for å beskytte seg. Han gikk rett på, men passet på seg selv, slik han hadde lært. Kay ble slått i hodet.

— Traff han hodet til Kay?

— Ja.

- Merket du om slagene virket på Kay?

— Ja, det gjorde vondt. Han gikk litt sammen og enda tettere på for å skjerme hodet. Han hadde hodet på skrå mot venstre. Samtidig sier mamma noe som jeg oppfattet betydde at Nils Steinar ikke hadde et ekte våpen. Det var ikke det hun sa, men slik oppfattet jeg det.

Lukten av skudd

- Hva skjedde så?

— Nils Steinar så meg rett i øynene og rettet våpenet mot meg med sin høyre hånd. Kay fikk med seg dette og tok tak i hånden til Nils Steinar for skyve den unna.

- Og videre?

— Det første skuddet gikk av. Jeg visste ikke hvor kulen traff, men den traff ikke meg. Jeg hørte smellet og kjente lukten.

- Hvilken lukt?

— Lukten av at et skudd bli avfyrt, da visste jeg at det var et ekte våpen.

- Så skjøt han Kay

Så spør aktor om hva som skjedde videre. Kvinnen brøt sammen i gråt.

Mamma fikk tak i våpenet og presset seg frem mot utgangspartiet

- Hva gjorde han så? fortsatte Hordnes.

— Nils Steinar trakk våpenet til seg og armen bort slik at ikke Kay skulle få tak i det. Han hadde handlingsrettede bevegelser. Kay kjempet for at han skulle få hånden med pistolen bort fra meg. På et tidspunkt bestemte han seg for å rette våpenet bort fra meg og mot Kay. Så skjøt han Kay.

- Du oppfattet at Kay var truffet. Hva fokuserte du på?

— All infoen jeg trengte for å få bort trusselen.

- Så meg i øynene og trakk av

- Og trusselen var?

— Nils Steinar med våpen. Jeg fokuserte på lyd, lukt, jeg hentet den infoen jeg trengte. Jeg hørte ingenting bli sagt, og jeg fokuserte på Kay. Jeg hadde hammeren med for å slå bort et våpen, men nå brukte jeg den til å slå ham i hodet. Han rettet våpenet mot meg, så meg inn i øynene og trakk av. Det sa klikk. Så prøvde han å fyre av igjen og det sa bare klikk. Mamma var kommet til og forsøkte å trekke armen hans bort fra meg. Han slo henne i hodet med pistolen og jeg slo ham med hammeren en gang til.

— Kay sto foroverbøyd mellom Nils Steinar og meg, det var veldig trangt i inngangspartiet. Han mistet våpenet og da mamma og Nils Steinar bøyde seg ned for å ta det opp, slo jeg han en i bakhodet hodet med hammeren. Mamma fikk tak i våpenet og presset seg frem mot utgangspartiet. Hun fikk kastet det ut av leiligheten.

Hevder det var et uhell

Torsdag ble det kjent at Nils Steinar Larsen hadde tre kuler i pistolen denne kvelden. Han mistet den ene da han viste frem magasinet til kvinnens mor utenfor blokken før han truet henne inn igjen i leiligheten.

Da dommer Arne Langeland spurte Larsen om han visste at han hadde mistet den ene kulen, svarte han nei. Han svarte at han trodde det var tre kuler i magasinet.

— Hadde han ikke mistet den, hadde jeg også vært død. Så hadde han vel tatt min mor etterpå, sa Kay Ivar Sommerschilds kjæreste etter at femte dag i rettssaken var over.

Selv hevder Larsen at han ikke hadde til hensikt å ta livet av noen. Han ville bare snakke med sin eks-samboer. Han er tiltalt for drap, drapsforsøk og forsøk på overlagt drap mot sin tidligere eks-samboer.

DREPT: Kay Ivar Sommerschild.
DRAPSTILTALT: Nils Steinar Larsen
ODD MEHUS