Noen meter over oss går feststemte mennesker. Her nede, i kjelleren på Bergen politistasjon, er det rus, raseri og fortvilelse.

Bak hver jerndør er det menneske, en skjebne. Her er historiene til 11 av dem som endte opp i arresten en lørdagsnatt i september.

  • I video-dokumentaren over kan du se et knippe av situasjonene vi opplevde.

23.00: Mann i 70-årene

Han myser mot det skarpe lyset i gangen, klør seg på den blanke skallen og tusler ut i gangen sammen med arrestforvarer Arne Lien. Samtalen går lett. De kjenner hverandre godt.

— Han havner her med jevne mellomrom når han har drukket for mye. For noen er det redningen, at de får noen rolige netter her, mat og en dusj.

Mannen får tilbake beltet sitt, tar på seg caps og allværsjakke. Han har vært her i åtte timer, fått sovet ut en del av rusen.

Plutselig hever den gamle mannen hendene, og gjør boksebevegelser i luften.

Arne ler.

— Han gjør alltid det der. Vi kjenner ham, det er ingen fare, sier Arne idet mannen vinker farvel i natten.

ecsImgd355ff61-cdd4-4b7a-8e04-944aa62ff51d-9117067476366405479.jpg
ELIAS DAHLEN

23.33: Mann (39)

Afrikaneren meldte seg selv i vakten på politistasjonen. Han er permanent utvist fra Norge, og ble forrige gang transportert ut for en måned siden. Nå er han tilbake.

— Han er muligens lei av å være her, han sier han ikke har penger og vil hjem, sier Arne.

Mannen vet godt at han blir satt i arresten siden han ikke har lovlig opphold. Rolig gjør han det han blir bedt om uten å mukke.

— Take off your socks, please, and turn them inside out, sier arrestforvarer Ivo. Mannen kler av seg, klærne hans undersøkes. Han har flere ID-kort på seg, alle viser samme navn.

Han går rolig inn på cellen. Ivo gir ham et helseteppe og en plastkopp med vann.

Ivo er ofte med på uttransport av utlendinger.

— Noen er veldig pratsomme, mens andre ikke vil snakke i det hele tatt på flyturen. Noen vet de har gjort ting i hjemlandet som de vil få problemer for. De blir veldig stille og alvorlige når vi nærmer oss landing.

23.33 Mann (39)
ELIAS DAHLEN

00.31: Mann i 20-årene

— Jeg kaller deg dickface så mye jeg vil!

Du er så ekkel og stygg, jeg hater deg!

En pent kledd mann brøler mot politifolkene som holder armene hans bak på ryggen. Han rykker i håndjernene, er rasende på verden generelt og politiet spesielt.

— Hva er navnet ditt, spør operasjonsleder Ronny Lentføhr.

— Hvorfor spør du meg hva jeg heter? Har du problemer, eller?

— Hva er navnet ditt?

— Du er så ekkel og stygg, jeg hater deg! Jeg har ikke gjort en dritt! Jeg blør i trynet og dere bryr dere ikke!

To politimenn må holde mannen for at arrestforvarerne skal få av mannen skoene og sjekket lommene hans.

dobbel sideintrobilde.jpg
ELIAS DAHLEN

Med hendene på ryggen føres mannen inn i korridoren. Han dytter til politimennene sånn at de skumper inn i celledørene på hver side. Han skyves inn på cellen, der fire mann legger ham ned på madrassen. To holder ham nede, to tar av ham klærne. Mannen skjeller dem ut kontinuerlig.

— Bare brekk armen min, faens stygge folk!

Han er det vi på godt bergensk kaller et klæssetryne

— Det er humant å være flere på ham, da unngår vi at han skader seg selv eller andre, sier Lentføhr.

Håndjernene tas av og sparkes ut av cellen, mannens jakke og klokke dyttes etter. Siste tjenestemann ut av cellen kommer ut i stor fart og lukker den tunge celledøren bak seg. Mannen fortsetter å brøle.

En halvtime senere sover han tungt. Han ble pågrepet fordi han slåss med noen vektere i sentrum. Dette er ikke første gang han havner i arresten, han er pågrepet mange ganger før. Vold, fyll, husbråk, narkobruk.

"Slo og spyttet på tjenestemenn under pågripelsen", står det i politiloggen.

Gjennom natten sjekker arrestforvarerne 25-åringen hver halvtime. Han er ruset, de må sjekke at han puster. I syvtiden våkner han.

Arrestforvarer Arne går inn til ham. Mannen som noen timer tidligere måtte holdes nede av fire mann, sitter sammensunket på madrassen med hodet i hendene.

— Hvordan er formen din?

— Dårlig.

— Du var ganske sint da vi fikk deg inn her i går, sier Arne.

— Faen. Jeg beklager det der altså. Faen. Det skar seg helt i natt.

00.40: Mann (48)

Den røslige mannen har nettopp banket opp to familiemedlemmer med et barn til stede i leiligheten. Med hendene i håndjern bak på ryggen smiler han til politifolkene, prøver å slå av en fleip.

— Du er i godt humør, sier Arne tørt.

— Jeg hadde tenkt å skape meg tussete, men så droppet jeg det, forklarer mannen.

4-11.jpg
ELIAS DAHLEN

Iført T-skjorte og underbukse blir mannen ført inn i en celle. En politikvinne begynner å forklare ham om rettighetene hans som pågrepet.

— Det der kan jeg bedre enn deg, sier mannen.

Jeg hadde tenkt å skape meg tussete, men så droppet jeg det

Det er ikke første gang han er her. Det er heller ikke første gang han har banket opp noen.

— Får jeg pute?

48-åringen vil sikre seg en god natts søvn. Han tusler inn i cellen, og sovner raskt.

— Barnet som var i leiligheten så ikke volden, men kan ikke ha unngått å høre spetakkelet. Vi sender melding til barnevernet, det er rutine når barn er til stede ved voldsbruk, sier Lentføhr.

01.55: Mann (21)

5-11.jpg
ELIAS DAHLEN

Den unge mannen med rødsprengte øyne kommer rett fra Legevakten. De har klarert ham for et opphold i arresten, det måtte sjekkes fordi politiet oppfatter ham som svært beruset.Mannens promille er på 2,8. Han ble pågrepet i sentrum etter at vaktene på et utested mente han hadde truet med det som kunne være et våpen. Politiet pågrep mannen kort tid etter, men fant ikke noe våpen. Det er uklart om det som har skjedd rett og slett skyldes språkproblemer og misforståelser.

— Han er uansett så beruset at vi bør ta hånd om ham. I den tilstanden der skal det ingenting til før han havner i bråk. Han er det vi på godt bergensk kaller et klæssetryne.

Arrestforvarer Ivo snakker fem språk, nå forsøker han å snakke russisk til mannen, som er østeuropeer. Det vil 21-åringen ikke ha noe av, fordi han ikke kan fordra russere. På gebrokkent engelsk får han gjort det klart at han ikke har noe ønske om å være i arresten, men han forholder seg rolig. Etter en stund høres snorkelyder fra cellen hans.

02.45: Mann (18)

Tenåringen står i inkvireringsrommet uten sko. Han svaier. Han er pågrepet for bråk og rus. Da han ble tatt, sparket han til en politimann.

— Jeg må kle av deg litt for å sjekke hva du har på deg, ok, spør arrestforvarer Arne, som skal sjekke lommene hans.

— Det driter jeg i, bare du får av meg de jævla håndjernene.

— Det er trist å se sånne som ham. Han har ikke fått de beste mulighetene her i livet. Begge foreldrene er rusmisbrukere, vi har hatt dem nede i arresten her mange ganger. Problemene går i arv, sier Lentføhr.

02.45: Mann (18)
ELIAS DAHLEN

Gutten stenges inne på en celle. Han er ruset på amfetamin.

— Få meg ut herfra! Jeg vil ikke være her! Jeg får aldri sove her nede!

Stemmen hans knekker, den tøffe tonen han hadde da han kom inn i arresten er helt borte. Han høres veldig ung ut.

Etter en stund roer han seg litt. Arne går inn til ham med vann og teppe.

— Skar det seg litt i dag?

— Ja. Dårlig dag. Møkkadag.

03.19: Mann (36)

03.19: Mann (36)
ELIAS DAHLEN

Mannen i svart frakk har nettopp blitt pågrepet for ordensforstyrrelse. Han nektet å oppgi personalia til politiet. Nå ransakes han i inkvireringsrommet. Han mumler etter hvert frem et navn, men det er vanskelig å oppfatte. Ivo tar av ham håndjernene, slik at han kan skrive navnet sitt selv. Han snakker usammenhengende, men innrømmer å ha drukket litt.

En liten lynlåspose med hvitt pulver faller ut av lommen hans. En politikvinne bøyer seg kjapt ned og beslaglegger den. Iført T-skjorte og bukse føres 36-åringen inn på cellen, der det skal sjekkes om han har mer narkotika på seg. Mannen nekter å ta av seg underbuksen.

— Du må ta av deg alt, ellers må vi få politiet inn her for å hjelpe oss med å få av deg alle klærne, sier Ivo.

Omsider går mannen med på å kle av seg. Han må løfte på pungen og bøye seg ned i hockeystilling for å vise at han ikke har narkotika gjemt på kroppen.

— Vi må sjekke at de ikke har stoff på seg, for å hindre at de tar overdose på cellen. Det er ikke uvanlig at de har et Kinderegg med dop i rumpen, sier Ivo.

På fransk spør han mannen hva som er i posen som falt ut av lommen hans.

— Vet ikke, den er ikke min, sier mannen.

Han er tydelig irritert over å være i arresten, men legger seg til å sove.

Jeg hadde ett mål på fredag, og det var å drikke meg ordentlig full.

Etter en stund finner politiet ut at mannen kan løslates.

— Ok, kle på deg. You're free to go, sier Arne.

Det er mannen helt uinteressert i. Arne forteller ham på nytt at han kan reise hjem. Mannen reiser seg, men faller ned på madrassen.

Politiet vurderer saken på nytt.

— Det virker som om han er på stigende rus. Da bør vi beholde ham her, sier Lentføhr.

Siden mannen er ruset, må han først på legevakten for å få vurdert om det er forsvarlig å ha ham i arresten. Mannen får hjelp til å kle på seg, og to politimenn kjører ham til legevakten. Der er det lange køer. Politimennene må sitte der med ham i halvannen time.

— Turene til legevakten tapper enormt mye av våre ressurser, sier Lentføhr.

Omsider blir mannen ført inn på cellen igjen. Han ser mer forvirret ut enn første gangen han kom inn. Resten av natten sjekkes han hver halvtime av arrestforvarerne.

Kl 03.41: Mann (27)

To politimenn må til for å holde 27-åringen. Ikke fordi han er aggressiv, men fordi han er for full til å kunne stå på bena.— Jeg hadde ett mål på fredag, og det var å drikke meg ordentlig full.

— Det må vi kunne si at du har klart. Nå er det søndag, sier Lentføhr.

— Åh. Faen. Er det sant?

Han tenker seg om litt, så nikker han mot operasjonslederen.

— Men du. Kan ikke du og jeg stikke bort på Zachen og ta en øl?

8-11.jpg
ELIAS DAHLEN

Mannen har ikke vært i kontakt med politiet tidligere. Det er uklart om han skjønner helt hvor han er, selv da han føres inn på cellen. Men idet Arne lukker celledøren begynner det muligens å demre.

— Hei, du må ikke lukke døren. Jeg skal jo hjem. Jeg skal ta en taxi rett hjem, jeg lover.

Mannen bor to og en halv times kjøring fra Bergen. Etter ti minutter er alle planer om å dra hjem glemt. 27-åringen snorker så det ljomer i korridoren.

05.00: Mann (21)

05.00: Mann (21)
ELIAS DAHLEN

— Hvordan er formen?

Arne spør den høye mannen i skinnjakke som nettopp er ført inn døren. Han ser trøtt ut. Han er nettopp pågrepet for å ha slått ned kjæresten sin.

— Jeg har vondt i hånden, sier han.

— Hva skjedde?

— Jeg slo hånden i en vegg.

— Har du skjønt at du må være her i natt?

— Ja, det går fint, det.

Mannen går rolig inn på cellen, og legger seg umiddelbart til å sove. Han har vært her før.

05.06: Mann (26)

— Går det greit med deg?

Mannen svarer ikke, stirrer bare tomt fremfor seg. På det tredje spørsmålet sier han hva han heter til fornavn, ellers stirrer han på et punkt på veggen. Mannen ble pågrepet for tyveri på et hotell, men oppfører seg såpass underlig at politiet får ham sjekket på legevakten før de tar ham med til arresten. De er usikre på om oppførselen hans skyldes rus, psykiske problemer eller en kombinasjon av de to. Legen vurderte om han skulle legges inn på Sandviken sykehus, men konkluderte med at opphold i arresten var greit.

— Når var du sist her i arresten?

— Vetssje.

Olabuksen og skoene hans er søkkvåte. Ivo tar dem av ham, og henger buksen til tørk. I bare underbuksen føres mannen inn på cellen. Blikket er like tomt.

Omsider snakker han.

— Kan jeg få en røyk?

— Ikke nå. Du får bare kul'an her, så satser vi på at dette ordner seg, sier Arne.

En politimann forbarmer seg over mannen, og gir ham en snus.

06.00: Mann (36)

11-11.jpg
ELIAS DAHLEN

— Det er jeg som er offeret her!

Mannen i grønn jakke er sint. Han knytter nevene, som er i håndjern på ryggen.

Tidligere på natten har han ringt politiet og sagt at noen har rasert leiligheten hans. Samtidig varslet naboer om at mannen gikk rundt i nabolaget og skrek. Leiligheten er riktignok rasert, men politiet er sikre på at han har gjort det selv.

— Han har nok gjort det som et slags rop om hjelp. Han har en lang forhistorie i psykiatrien, men også med vold. Vi var veldig fornøyde med at vi klarte å snakke ham med oss inn i politibilen, slik at vi unngikk et basketak. Det er alltid fare for slåsskamp med denne karen her, sier operativ uteleder John Endre Skeie. Han har pågrepet mannen før. Seks politifolk står rundt mannen mens lommene hans sjekkes.

— Det kan godt være at denne mannen bør legges inn på Sandviken. Han skal vurderes på legevakten, men nå er det så lange køer der at det er bedre at han får hvile her noen timer før vi kjører ham til legen, sier Lentføhr.

— Det er et overgrep at jeg er her, roper mannen.

Inne på cellen legger han seg rett ned på betonggulvet, ved siden av madrassen. Der sovner han.

ARRESTFORVARERNE: Arne Lien og Iva Milanov.
ELIAS DAHLEN
Siste fire sider stemningsbilder009.jpg
Siste fire sider stemningsbilder011.jpg
Siste fire sider stemningsbilder013.jpg
front-teaser 2.jpg
Siste fire sider stemningsbilder003.jpg