Det er en spesiell historie som lørdag ble rullet opp for Bergen tingrett.

— Mannens forklaringer er sprikende og fullstendig uten troverdighet, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen etter lørdagens fengslingsmøte.

«Tatt hånd om av mann»

Historien startet da den kinesiske statsborgeren torsdag ettermiddag denne uken ble stanset av tollere på Flesland.

I bagasjen hans: Pass og et ID-kort tilhørende en 16 år gammel kinesisk jente, som mannen hevder er datteren fra hans første ekteskap i Kina.

Hele historien fremstår merkelig

Rudolf Christoffersen, politiadvokat

Mannen er nå bosatt i Bergen, der han er gift på nytt.

Til tollfolkene på Flesland skal kineseren ha sagt at jenten var tatt hånd om av en mann i København, samme by som kineseren kom fra med flyet torsdag.

Frihetsberøvelse

Kineseren ble pågrepet, og lørdag måtte han svare for en anklage om frihetsberøvelse i Bergen tingrett. Jenten han hadde papirene til, er internasjonalt etterlyst gjennom blant annet Europol.

— Det er grunn til å mistenke at hun er plassert et sted der hun er frarøvet friheten. Vi snakker her om en mindreårig jente uten ID-papirer, i et land der hun ikke har lovlig opphold. Hvis hun er i Danmark, da, sa Christoffersen i forkant av rettsmøtet.

- Fløy til Brussel

Men i retten i dag kom kineseren med en annen historie. Hans forklaring nå er at han fløy fra København til Brussel med jenten, der han skal ha etterlatt henne inne på flyplassen med beskjed om kun å snakke med politiet der.

Passet til jenten viser at hun dro ut av Kina 4. mars i år, og at hun ble stemplet inn på Kastrup samme dag. Visumet hennes gjaldt for syv dager i Norge.

«Kalde føtter»

Kineseren skal ifølge sin egen forklaring ha fått kalde føtter i forhold til å ta jenten til Norge, fordi hans nye kone i Bergen angivelig ikke visste at datteren skulle komme.

Ved å etterlate 16-åringen på flyplassen i Brussel, ville siktede at hun og konen skulle få tid til å «venne seg til tanken på» at datteren hans skal komme til Bergen. Han nekter for at han dermed har gjort noe straffbart, og mener at han hele tiden har vært opptatt av datterens sikkerhet.

— Det er fullstendig ulogisk det han forklarer, sett opp mot forhistorien med datteren. Han har to ganger søkt om gjenforening med henne. Når hun så er på vei, med visum, skal han frata henne identitetspapirer og så etterlate henne på en europeisk flyplass, sier politiadvokat Christoffersen.

— Jeg har ingen tro på at en far dumper datteren sin på en flyplass i Brussel, når hun nettopp har kommet fra Kina og har visum til Norge.

I tvil om hvem jenten er

Christoffersen legger heller ikke skjul på at politiet er i tvil om det faktisk var sin egen datter siktede møtte i København. Grunnen til det er at han tidligere, i sin asylsøknad, har oppgitt å ha en datter som er to år yngre enn jenten som passet gjaldt for.

Ifølge den siktede kineseren dreier det seg imidlertid kun om en feilskrift i asylsøknaden.

Fire dager

Det er også flere ting i saken som skurrer i politiets ører. Ett av spørsmålene de stiller seg, er hva den siktede kineseren gjorde i de fire dagene fra han traff jenten i København, til han ankom Flesland med fly den 8. mars.

— Det fremstår merkelig. Hele historien fremstår merkelig, sier Christoffersen.

Saken er noe uklar slik den fremstår nå

Steinar B. Yndestad, siktedes forsvarer

Siktede sa i dag at han og datteren hadde oppholdt seg hos en venn i København. Men tidligere har mannen forklart at han ikke kjente noen i den byen.

Billigst billett

Ifølge kjennelsen fra retten ble kineseren spurt av sin egen forsvarer om det var en spesiell grunn til at han valgte å etterlate datteren i Brussel.

Til det svarte kineseren at billettene til Brussel var billigst, og at det er i Europa. Han ville heller ikke ha datteren boende hos vennen i København, fordi han ikke stolte helt på ham og var redd for at det kunne tilstøte datteren noe om hun ble værende der.

Brev- og besøksforbud

Dommeren gikk inn for å varetektsfengsle kineseren i to uker med brev- og besøksforbud.

I kjennelsen heter det at «hendelsesforløpet i denne saken er meget uklart og opplysningene sparsomme».

Og videre: «Retten finner det også vanskelig å feste lit til siktedes forklaring om årsaken til at fornærmede er blitt etterlatt, etter arbeidet han har utført med å skaffe henne oppholdstillatelse og visum».

- Siktelsen nå gjelder frihetsberøvelse. Tror du at dere står overfor en annen type sak om to uker?

— Det får vi se på. Nå må vi ta fatt i en del nye opplysninger som siktede kom med i retten, svarer politiadvokat Christoffersen.

«Noe uklar»

Kineserens forsvarer, Steinar B. Yndestad, er enig i at saken fremstår «noe uklar».

— Min klient erkjenner ikke straffskyld for det som står i siktelsen. Men han har gitt en forklaring i dag som politiet må få sjekke ut, sier Yndestad.

- Synes du din klients forklaring om at han etterlot datteren i Brussel fremstår logisk?

— Jeg vil ikke kommentere den forklaringen. Nå er det opp til politiet å etterforske. Det viktige nå er å få lokalisert hvor denne jenten befinner seg. Jeg går ut fra at min klient vil hjelpe til med det, sier forsvareren.

- MÅ FINNE: - Det viktige nå er å få lokalisert hvor denne jenten befinner seg, sier mannens forsvarer, Steinar B. Yndestad.
ØRJAN TORHEIM
«FRARØVET FRIHETEN»: - Det er grunn til å mistenke at jenten er plassert et sted der hun er frarøvet friheten, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen. Her i lørdagens fengslingsmøte, med dommer Beate Blom i bakgrunnen.
ØRJAN TORHEIM