INGVILD TENNFJORD

JAN STIAN VOLD

— Charles er født med et sett av misdannelser. I løpet av mine nesten 30 år i denne jobben har jeg aldri sett noe liknende, forklarte Karen Helene Ørstavik, professor og ekspert på sjeldne sykdommer, i retten i går.

Skyldes misdannelsene farens Sendoxan-kur, er tilfellet helt unikt.

— Foreløpig er det ikke dokumentert skader hos barn av foreldre som har vært under slik behandling, sier overlege Petter Kristensen ved Statens arbeidsmiljøinstitutt til BT.

— Bruk av Sendoxan er en risikofaktor. Men vi kan ikke si hvor mye risikoen for misdannelser øker når foreldre utsettes for kuren, forklarte Ørstavik i retten.

— Vi må jo ta stilling til om det er sannsynlig at Sendoxan fører til misdannelser. Her er det altså stor sannsynlighet for at retten kan komme til å ta feil, spurte dommeren.

— Ja, kom det i kor fra Ørstavik og hennes kollega, overlege Gustav Lehne.

Ved Medisinsk fødselsregister i Bergen begynte de først i 1999 å kartlegge foreldres medikamentbruk. Men fremdeles er det bare mors medisinbehandling som blir vurdert, ikke fars.

— Sendoxan er et veldig godt legemiddel, og er helt avgjørende for behandlingssuksessen av enkelte kreftformer. Det er også en av våre eldste cellegiftkurer, sier Stener Kvinsland ved kreftavdelingen på Haukeland universitetssykehus.