• Det virker å være et solid grunnlag for en borgerlig regjering, sier Monica Mæland.

— Det virker å være et solid grunnlag for en borgerlig regjering, sier en oppglødd byrådsleder etter at valgdagsmålingen ble kjent klokken 21 mandag.

Ved midnatt lå Høyre an til en oppslutning på ca. 27 prosent, ifølge SSB.

— Er det viktig med en statsminister fra Bergen?

— Erna kjenner Bergen og hun kjenner våre utfordringer. Det betyr mye. Jeg tror det vil bli enklere å argumentere for våre rammebetingelser med henne som statsminister.

- Koker nesten over

Valgdagsresultatet er betraktelig bedre enn Monica Mæland hadde turt å håpe på kort tid tidligere.

— Nå er jeg veldig spent. Det koker nesten over. Men vi må jo bare tro at dette går bra, sa hun før valgdagsmålingen ble kjent.

— Jeg tviler på at vi ser 30-tallet, men alt over 20 skal vi være fornøyd med. Som født pessimist sliter jeg litt. Jeg er forberedt på at det ikke går så godt som vi håper.

Kan bli statsråd

BT snakket med Høyres statsministerkandidat Erna Solberg da hun besøkte Apeltun skole mandag. Hun gir byrådslederen gode skussmål.

- Får vi Monica Mæland inn i regjering dersom det blir seier?

— Hun er veldig kvalifisert til å bli statsråd, men som alle andre sammensetninger kan jeg ikke si noe sikkert om det før vi faktisk sitter og ser på mulighetene og hvilke departementer Høyre får, svarte Solberg.

Mæland selv er unnvikende og hemmelighetsfull om en eventuell statsrådpost.

— Det er veldig hyggelig sagt av Erna, men jeg sitter ikke og venter på en telefon. Nå skal Erna bruke noen uker, jeg lever i dag og her og nå. Jeg bruker faktisk ikke en kalori på det nå, det viktigste er å vinne valget. Og så må jeg jo si at jeg har Bergens mest spennende jobb nå da, sier Mæland.

- Erna gjør susen

- Er det viktig med statsråder fra Bergen?

— Ja, det er klart at statsråder fra Hordaland og Bergen vil ha en basiskunnskap og dermed være tettere på i en del viktige spørsmål, for eksempel E 39. Våre utfordringer kan bli tatt mer på alvor, sier Mæland til BT.

Hun er overbevist om at det vil gavne vestlendingene med en statsminister fra Bergen.

— Å få en statsminister fra Bergen gjør susen. Erna kjenner våre utfordringer. Jeg tror det vil bli enklere å argumenterer for våre rammebetingelser.

SPENT BYRÅDSLEDER: Monica Mæland (H) på vei til Høyres valgvake mandag kveld. - Dette gjør kvelden lettere, sier Mæland etter at valgdagsmålingen ble kjent.
ELIAS DAHLEN