To fjellklatrere ble fredag ettermiddag funnet av et redningshelikopter i det stupbratte fjellet Kjerag i Rogaland. Begge ble et par timer senere bekreftet omkommet.

Den ene mann er fra Oslo og den andre var bosatt i Rogaland. Da de ikke kom hjem, og heller ikke svarte på telefonen, ble de meldt savnet. De er fortsatt ikke hentet ned på grunn av dårlig vær. Politiet holder vakt ved stedet i kveld, skriver VG Nett.

Ekstremt rutinerte

Gunnar Karlsen er en av Bergens fremste klatrere og har klatret mye i Kjerag selv.

— Det er ingen overdrivelse å si at det er de to mest erfarne klatrerne som det nå har skjedd noe tragisk med, sier Karlsen til bt.no.

Han beskriver den eldste som «ekstremt rutinert» og en ledende isklatrer. Begge har vært aktive i mange år.

Feil lite sannsynlig

Det er ikke første gang Rogaland Alpine Redningsgruppe, der den ene omkomne var medlem, rammes av en tragisk ulykke. I 2008 døde Rolf Bae på en klatreekspedisjon til K2.

— Det er veldig lite trolig at de har gjort en feil. Slik jeg kjenner dem, er dette personer som ikke tar sjanser. Men det er fare involvert ved klatring på is og snø, sier Karlsen.

Det at begge to hadde falt, mener Karlsen tyder på at noe har løsnet fra veggen.

De to omkomne hang i klatretau cirka 100 meter over toppen av uren nedenfor Kjerag-platået da de ble funnet.

- Hvordan forholder man seg til ulykken i klatremiljøet?

— Det er skjedd flere alvorlige klatreulykker de siste årene. Klatremiljøet er på en måte rustet for det. Men selv om man er forberedt, er det et sjokk at to så rutinerte klatrere dør i en og samme ulykke. De to har virkelig levert store prestasjoner de siste ti årene, sier Karlsen.

— Det er en høy og krevende fjellvegg, særlig på vinterstid. Men samtidig er de to kanskje de som har vært der mest om vinteren. De har veldig, veldig god erfaring både fra Norge og utlandet.

Ny isrute

Ifølge Karlsen har de to sannsynligvis klatret en ny isrute i Kjerag, som er et yndet sted for fjellklatrere og basehoppere.

I juli 2010 omkom en 24 år gammel russisk basehopper etter å ha havnet i fjellveggen i det samme området.

— Jeg vil tro at det sannsynligvis var en veldig krevende isrute, sier Karlsen.

Verre på vinteren

Karlsen har selv klatret mye i Kjerag, der isklatring-aktiviteten har økt de siste årene. Han forteller at traseene på sommerstid varierer fra middels krevende til veldig vanskelig.

Når fosser og vannsig i fjellmassivet fryser, dannes noen av Norges aller lengste og krevende isruter.

— Det er ganske høye fjellvegger som krever en god del klatreerfaring, men det er ikke ekstremt krevende. På vinteren er det noe helt annet. Litt av problemet er at du enten klatrer på stein, eller is og snø. Det er to helt forskjellige ting.

KLATRER: Gunnar Karlsen er en av Bergens fremste klatrere og har klatret mye i Kjerag selv.
PRIVAT