• Det politiske systemet bygger på tillit. Tiden må vise om den kan gjenreises. Men det vil være håpløst både for Terje, og for politikken, om han skulle komme tilbake etter et 18 mot 17 vedtak, det sier Kåre Lutro, KrF.

MARIANNE RØISELAND

Han er en av de sterkeste og mest markante politikere i kommunestyret i Os.

— Det har vært en vond dag for hele det politiske miljøet, sier Lutro.

I dag vil ikke han spå om Terje Søviknes kan komme tilbake som politiker og ordfører i hjembygden.

— Tiden må nesten vise dette. Selv om han ikke skal ha gjort noe kriminelt, så har han begått en kolosal feilvurdering. Jeg tror det vil være veldig vanskelig for ham å komme tilbake, sier Lutro.

Han tror Søviknes selv er klar over at et bredt flertall må ønske ham velkommen tilbake. Dersom voldtektssaken ikke blir avklart tror Lutro at Søviknes er helt ferdig i ospolitikken.

— Det for tidlig å si hvor vi endelig vil lande. Vi får se an etterforskning, men hvis saken eventuelt bli henlagt og ikke oppklart, tror jeg situasjonen politisk blir helt umulig for Terje Søviknes, sier Lutro.

På halvannet år har Terje Søviknes drevet frem politiske endringsprosesser i hjemkommunen. Ingen av disse er endelig i mål. Kommunen står midt oppe i en omorganiseringsprosess, udsjettet er ikke godkjent, BKK-aksjer er ikke solgt og rådmannsstillingen står fremdeles ledig.

— Jeg tror vi har mistet den sterke personlige drivkraften i disse prosessene. Luften er gått ut av ballongen, sier Lutro.

Men han understreker at KrF svært gjerne vil ha endring i kommunen og han tror ikke alle prosessene stanser. Hastigheten og omfanget kan derimot bli mindre.

Frp og Høyre har 18 av de 35 plassene i kommunestyret, men ingen av gjenværende 17 har fremstått med samme styrke som Terje Søviknes.

— Det blir spennende å se hvordan Lisbeth Axelsen griper situasjonen an og hvor samlet hun vil prøve å få kommunestyret, sier Lutro.