Tom Roar og to kamerater var på det som skulle være en koselig tur på Vareggen søndag. Et tykt lag med is hadde lagt seg oppå snøen, og det var til tider veldig glatt. De tre vennene slo hælene gjennom isen for hvert steg for å få fotfeste.

Etter rundt ti minutters gange fra Vikinghytten i retning Ulriken, sklir Tom Roar. Bakken forsvinner under ham, og plutselig er han på vill ferd ned en bratt bakke mot et stup, uten mulighet til å stoppe.

— Panserlag med is

— Jeg stupte nedover og var totalt hjelpeløs. Det var som et panserlag med is oppå snøen. At jeg hadde gode fjellsko på, hjalp ikke i det hele tatt, forteller Tom Roar til bt.no.

Han prøvde alt han kunne å slå hull i isen med både hender og føtter, men det nyttet ikke. Foran ham kom stupet stadig nærmere.

— Jeg greide å slå hull på isen med skoen en gang, men farten førte til at jeg bare slo kollbøtte og fortsatte nedover, nå med hodet først, forteller han.

Nilsen anslår farten nedover til rundt 50-60 kilometer i timen. Da det var ca. 15 meter igjen til kanten, greide han å slå en albue gjennom isen og fikk tak slik at han endelig stoppet.

De tre kameratene hadde også en hund med seg. Den satte etter Nilsen da han falt, og greide å klore seg fast slik at den stanset fem meter fra stupet.

— Hva gjør jeg nå?

  • Jeg satt der og tenkte: «Hva gjør jeg nå?» Jeg hadde ikke sjans til å komme meg opp igjen, det var altfor glatt, forteller han.

Igjen på toppen sto de to kameratene. De begynte å rope på hjelp. En mann som holdt til ved Nordhytten hørte ropene og skjønte situasjonen. Han kom gående nedover isen med brodder på føttene og staver. Med seg hadde han et ekstra par brodder slik at Tom Roar kunne gå oppover igjen på egen hånd.

Etter fjellturen har Nilsen kommet til hektene med et godt bad og konjakk. Men kroppen kjenner fortsatt den plutselige turen ned fjellsiden. I forsøket på å stanse aketuren, vred han kneet sitt.

Han forteller at det ikke var noen merking om glatt føre ved Vareggen. Men han skylder ikke på manglende informasjon for at han falt.

— Jeg mener vi må ta ansvar for dette selv. Det var dumt av oss å gå der. Vi burde ha tenkt på det, vi skled og falt flere ganger, sier han.

- Bruk brodder!

Han beskriver selv hendelsen som kjempedramatisk, og er veldig opptatt av å advare andre mot å ferdes i samme område.

— Da vi var på vei ned fra fjellet igjen, passerte vi en del barnefamilier, og jeg kom til å tenke på at andre må advares mot isen der oppe. Det er ikke bare på gaten det er glatt. Skal du gå i Byfjellene nå, så bør du bruke brodder! sier han.