Politiet i Hordaland har kalt inn cirka 100 menn etter to voldtekter som skjedde med 14 års mellomrom.

— Både min kone og jeg følte at jeg ble mistenkeliggjort av denne innkallingen. Jeg kommer til å stille, men vil ikke avgi DNA. Misbruk er fort gjort og sikker datalagring finnes ikke. Jeg gir heller ikke fingeravtrykkene mine når jeg er ute og flyr. Dette er en prinsippsak, sier mannen, som ikke ønsker å stå frem med navn.

Mistenkeliggjort

Politiet har sendt innkalling til 100 menn som har blitt registrert av ulike basestasjoner og skal ha oppholdt seg i det samme området i sentrum, hvor den ene voldtekten fant sted i oktober i år.

Småbarnsfaren og hans kone har forsøkt å huske hva de gjorde den aktuelle datoen for over to måneder siden, men er ikke helt sikre. De syntes det var veldig ubehagelig å motta brev fra politiet.

— Mobiltelefonen min er registrert av en basestasjon og jeg er mann mellom 30 og 40, dette blir for lettvint, sier mannen.

Han frykter at det kan gå inflasjon i denne type innkallinger fra politiet og at folk blir mistenkeliggjort uten grunn.

— Jeg kan nekte med god samvittighet fordi jeg vet at ingen av signalementene stemmer på meg, så hvorfor jeg er innkalt er et mysterium for meg, sier mannen.

Les innkallingen fra politiet her (PDF-lenke)

For lettvint

Han bor med konen og flere små barn i en av bydelene utenfor Bergen.

— Jeg pleier ikke å vandre rundt i byen søndag morgen. Jeg mener at vi så på TV og la oss sammen lørdagskvelden. Jeg sendte en sms rett etter at jeg sto opp søndagsmorgenen, og da var jeg hjemme, sier han.

Han synes det er en interessant link mot behandlingen av Datalagringsdirektivet DLD og mener at dette kan lette overvåkingen av vanlige folk.

— Hvis Ap får det som de vil, blir det kanskje enda enklere for politiet å få tak i mobiltrafikk som viser hvem som var hvor til ulike tidspunkt, sier han.

Ønsker å bidra

Dersom politiet kommer med et rettslig krav, vil han revurdere, men så langt er han kun interessert i å svare på eventuelle spørsmål politiet måtte ha.

— Jeg vil gjerne hjelpe politiet og dette er en alvorlig sak. Men jeg gir ikke fra meg DNA, sier han.

Testingen i full gang

  • Vi er i gang med testingen. Så langt har vi ikke fått noen negative tilbakemeldinger og alle som har vært inne har avgitt spyttprøve for DNA-testing, sier politiinspektør Sidsel Isachsen ved Hordaland politidistrikt.

Hun har ikke oversikt over hvor langt de har kommet, men anslår at nesten halvparten av de 100 innkalte mennene nå har vært innom.

— Mange har ringt og spurt om mer informasjon. De ønsker å vite mer om hva dette innebærer, sier Isachsen.

Hun understreker at testingen er frivillig.

— Det at man nekter er ikke i seg selv nok til at vi går videre med det, men vi ønsker da å snakke med vedkommende om grunnen, sier hun.