— Det er en spesiell sak i den forstand at det er fire fornærmede og fem som er dømt for vold. Den startet med et klaps på rumpen som fikk store konsekvenser, sier Janne Ringset Heltne, politiadvokat ved voldsavsnittet ved Hordaland politidistrikt.

Klapset på baken

Natt til mandag 9. april 2012 hadde kameratgjengen vært på byen og drukket. Dette var natt til 2. påskedag. De fire gikk inn på 7-Eleven i Torggaten for å kjøpe nattmat.

Der møtte de en 26 år gammel mann og hans kjæreste. En av de fire var svært beruset og klapset kvinnen på baken. Hun sa fra til 26-åringen, og stemningen ble amper.

Han ringte kameratene sine som kom til stedet. Også de hadde vært på byen og drukket.

Kompisgjengen på fire forlot kiosken og gikk mot Vaskerelven, de andre fulgte etter, ifølge dommen fra Gulating lagmannsrett.

Tennene lå på gaten

De fire mennene ble angrepet i Vaskerelven, ved Godt Brød. Det endte med et masseslagsmål, der politiet ble tilkalt og kom til stedet.

En av mennene fikk to tenner sparket ut, i tillegg til sår, kutt, hevelser og blødninger i ansiktet. Tennene ble funnet i Vaskerelven og forsøkt innsatt på legevakten.

En annen fikk brudd i høyre kinnben. Han er sportsutøver og fikk deler av sesongen ødelagt som følge av skadene.

Tredjemann, som klapset kvinnen på rumpen, fikk tre brudd i kinnbein og nesen brukket.

Den fjerde slapp lettere fra det, med sannsynlig hjernerystelse.

Ett år for anføreren

— Alle fem er dømt, noe vi er glade for. Skadene var svært alvorlige. Straffen for to av dem ble strengere i lagmannsretten, mens tre fikk mildere dommere enn i tingretten, sier Janne Ringset Heltne.

En 26 år gammel mann ble dømt til ubetinget fengsel i ett år, noe som er åtte måneder strengere enn i tingretten. Lagmannsretten mener han var anføreren og den som i størst grad hisset opp stemningen.

Den fire år yngre kameraten kan se frem til ni måneder bak murene, det er tre måneder mer enn det tingretten ga ham.

Ifølge dommen har de utøvd omfattende vold i form av harde slag og spark mot ansiktet til to av mennene. Volden var uprovosert, til tross for rumpeklapset og krangelen på kiosken, slår lagmannsretten fast.

Flere hundre tusen

De tre andre ble dømt for legemsfornærmelser og deltakelse i det samlede angrepet. Under en viss tvil mener retten de ikke hadde forsett med hensyn til skader.

To av dem fikk 30 dager fengsel, mens tredjemann fikk 60 dager. Det var betydelig lavere straff enn i tingretten.

Totalt må de fire dømte betale 185.000 kroner i oppreisningserstatning til de fire. De må også betale i overkant av 154.000 kroner i erstatning til mannen som fikk slått ut tennene.

De tre andre fornærmede tilkjennes også mindre erstatningsbeløp fra de fem voldsdømte mennene. Alle fem mennene opplyste at de var i fast arbeid.

Det var her i Vaskerelven masseslagsmålet fant sted natt til 9. april 2012. Dette bildet er tatt i en annen sammenheng.
PER LINDBERG (ARKIV)