ROY HILMAR SVENDSEN

Kirken var pyntet med et vell av blomsterbuketter og kranser fra familie og venner. Under den gripende seremonien ble det tegnet et bilde av Tynæs som en uredd og idealistisk mann som gjennom hele livet satte sine medmenneskers behov foran sine egne.

— Egil var et ja-menneske og en idealist, sa Torbjørn Hiis-Berg fra Bergen Legevakt i sitt minneord.

62 år gamle Egil Tynæs ble drept i Afghanistan onsdag i forrige uke, under et oppdrag for Leger Uten Grenser. Dette var hans andre periode i det krigsherjede landet, og Tynæs skulle dra hjem til Norge. Dagen i forveien hadde hans kolleger arrangert avskjedsfest for den populære og høyt respekterte bergenslegen

— Egil var en sann humanitær. Når han ble oppmerksom på noen som led nød, var hans reaksjon å gjøre noe der og da, sa presidenten i Leger Uten Grenser, Atle Fretheim.

En kollega og nær venn av familien fortalte om bergenslegens rike liv. Blant annet om tiden da Tynæs hadde egen allmennpraksis i Bergen, men la den ned og begynte på legevakten for bedre å kunne hjelpe mennesker i nød.

Han la ned en enorm innsats på Strax-huset og ved voldtektsmottaket, og var en svært avholdt mann både blant byens rusmisbrukere og sexmisbrukte.

Sammen med sin kone forlot han deres trygge havn i Bergen og drev frivillig og ulønnet hjelpearbeid i Georgia tidlig på 90-tallet. Tynæs var i Afghanistan for andre gang, og hadde planene klare for andre prosjekter når den tjenesten var over. Slik skulle det ikke gå.

Under seremonien var kisten pyntet med røde, gule og oransje roser. Familien og venner hedret 62-åringen med «Til Ungdommen» av Nordahl Grieg, og minnehøytideligheten ble avsluttet med «En rose er utsprunget».

— Drapene i Afghanistan var et angrep på det Egil stod for, nemlig retten for alle til å motta medisinsk hjelp. Det skal vi føre videre, sa Fretheim.