Godt over tusen bergensere var samlet på Torgallmenningen tirsdag ettermiddag for å vise sin støtte til palestinerne på Gazastripen. Det var fakkeltog, appeller og pengeinnsamling til Palestinakomiteens kriseteam.

Ahmad Aljamal, leder i Palestinsk Forening i Bergen, åpnet klokken 17 med å takke alle de fremmøtte.

— Tragedien er blitt større enn alle ord kan beskrive. Det er mange av dere som har mistet noen kjære. Det er mange som lider - og derfor står vi her, sa Aljamal.

- Et helvete på jord

Under demonstrasjonen ble det samlet inn over 28.000 kroner. Til sammen er det samlet inn 41.000 kroner siden demonstrasjonen på lørdag, opplyser Magne Hagesæter, leder i Palestinakomiteen i Bergen.

Jorge Dahl, varamedlem i LO i Bergen og Omland, kalte krigen et «kalkulert spill fra Israels side».

— Mens vi står her sitter palestinerne livredde i sine hjem. Gaza er akkurat nå det nærmeste vi kommer et helvete på jord, sa Dahl, som oppfordret til boikott av israelske varer - både fra den enkelte privatperson og fra norsk næringsliv.

— Bruk av militær makt vil aldri føre til fred, verken i Gaza eller noe annet sted, sa Dahl.

La ansvaret på Israel

Han viste også til filmen «Max Manus», og sammenlignet palestinernes kamp med det den norske motstandsbevegelsen stod for under andre verdenskrig.

— Bare én part har skyld i en okkupasjon. Det var Tyskland i Norge under krigen, og det har vært Israel i Palestina siden 1948, sa han.

Også en palestinsk mann som selv hadde mistet noen av sine kjære i kampene på Gazastripen talte til de fremmøtte.

— De bomber barn som leker! Har ikke palestinske barn like stor rett til å leve som andre barn? spurte han.

Går til legehjelp

Pengene som er samlet inn skal gå til akutt kriseteam, legehjelp og medisiner og andre prosjekter i Gaza.

— Innsamlingen viser at det er et brennende engasjement for Gaza, der folk nå lever i et sant helvete, sier Magne Hagesæter.

Arrangørene delte også ut et ferdigskrevet brev, som de oppfordret folk til å skrive under og sende inn til Utenriksdepartementet. Hagesæter forteller at demonstrasjonene vil fortsette i Bergen og ellers i landet så lenge Israel fører krig mot Gazas befolkning.

— Neste demonstrasjon i Bergen blir førstkommende lørdag kl.14.00, sier Hagesæter, og legger til at det planlegges protestmarkeringer 32 forskjellige steder i landet.

Diskuter konflikten i Midtøsten her.

Rune Nielsen
ERLEND LANGELAND HAUGEN
Rune Nielsen