— Det er sterkt å se hvordan vannmassene graver ut jord og stein og flytter på ting. Men det aller sterkeste er møtet med de menneskene som har mistet alt, sier statsminister Erna Solberg til Bergens Tidende etter besøket i Odda.

Med ordfører John Opdal (H) som guide ble Solberg og fylkesmann Lars Sponheim vist rundt i Odda lørdag formiddag.

Etterpå sier Solberg at hun føler sterkt med de flomrammede.

— Et hus er rammen rundt en familie og inneholder så mye historie og minner. De menneskene jeg møtte i Odda, har ikke bare mistet huset, de har også mistet tomten huset sto på. Det gjør situasjonen deres enda vanskeligere, sier hun.

- Husene som flommen tok i Odda, sto tett på elvebredden. Må det som skjedde få konsekvenser for hvor det skal bygges i fremtiden?

— At været blir våtere og villere gjør at vi må tenke annerledes enn da vi bygget på 1940 og 50-tallet. Vi må ta hensyn til at vi kan få mer jordskred og flom ved å gjøre sikringstiltak og tenke på hvor vi bygger, sier statsministeren.

- Vi skal bidra

Hun oppfordrer alle kommuner å gjennomføre risiko- og sårbarhetsanalyse og ta hensyn til den i kommunens planlegging.

— Sentralt vil vi også se på om dagens regelverk er godt nok, sier hun.

- Hva kan du som statsminister og nasjonale myndigheter gjøre for de flomrammede?

— For ofrene er det viktig at de nå får raske forsikringsoppgjør. Kommunene må hjelpe til slik at de som trenger det raskt får en ny tomt til huset sitt. Her må alle offentlige instanser trø til. Vi har hørt kritikken om at gjenoppbyggingen tok lenger tid etter flommen i 2011 enn i 1995. Her har vi tenkt å se gjennom hvordan ting kan gjøres bedre.

- Hva kommer du med i dag av pengeløfter til kommunene?

— Ingen av oss vet ennå hvilke utgifter denne flommen medfører, bortsett fra at vi vet at de blir store. Det eneste jeg kan si i dag er at vi skal bidra, sier statsministeren.

- Noe annet enn tv-bildene

Statsminister Erna Solberg besøker lørdag flomrammede Odda. Her er hun i samtale med Elise Kaland Granheim, som mistet familiens hus i storflommen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

I Odda er Elise Kaland Granheim glad for at statsministeren tok turen.— Å se det i virkeligheten er noe helt annet enn tv-bildene. Det tror jeg statsministeren også synes, sier hun.

Hun mistet barndomshjemmet sitt i flommen. Hun, søsteren og foreldrene bor nå hos slekt og venner.

— Vi fikk ikke pratet så mye, men hun fikk i hvert fall ønsket oss lykke til, sier Elise.

Lang biltur

Planen til statsministeren i dag var en helikoptertur rundt til flomområdene, først til Odda og deretter Voss, Flåm og Lærdal.

I formiddag ble det klart at været blir for dårlig til en dag i helikopter. Like før klokken ti satte statsministeren seg i bilen i Bergen for å kjøre til Odda. Etter det har hun besøkt Voss.

Også der møtte Solberg flomofre og hjelpemannskaper, i tillegg til at hun besøkte flomskadde offentlige bygninger og hoteller. I kveld skal turen etter planen gå til Flåm og Lærdal.

— Vi har bestemt oss for å gjennomføre programmet og returnerer fra Lærdal til Oslo i kveld, sier kommunikasjonssjef Tor Borgersen ved statsministerens kontor. Han følger Solberg på dagens befaring.

Det har ikke vært fastsatt noe tidspunkt for besøkene. Statsministerfølget tar dagen til hjelp.

- Viktig å få vist skadene

På Voss fikk ordfører Hans Erik Ringkjøb (Ap) vist statsministeren rundt i Park hotell, som har fått store skader i flommen. Deretter fikk Solberg se bilder fra ødeleggelsene over hele Voss på kulturhuset, der hun også fikk møte redningsmannskap, berørte og andre fra kommunen.

— Det var viktig for oss å vise hva som var skjedd, slik at hun fikk sett omfanget, sier Ringkjøb.

— Kommunene som er rammet er berørt på forskjellig måte. På Voss har vannet flommet overalt, men det er ikke så lett å se nå. Derfor var det viktig for oss å vise hvordan det ser ut inne i bygg som må totalsaneres. Store deler av Voss sentrum er rammet.

- Hva sa statsministeren til dere?

— Hun er tydelig på at de skal være med og få ting på plass igjen, men dette må skje gjennom en prosess, og sånn må det være. De har i alle fall fått dannet seg et intrykk, og jeg synes hun var tydelig på at vi ikke står alene i dette. Og det var jo litt av poenget med å vise henne rundt, sier Ringkjøb.

Det er fortsatt for tidlig å si hva flommen har kostet Voss.

- Nasjonal katastrofe

Ordfører Noralv Distad (H) i Aurland kommune fikk vist statsministeren omfanget av skadene i Flåm da hun endelig kom seg dit, sent lørdag ettermiddag. Statsministeren fikk også her treffe flomofre og redningsmannskaper.

— Det ble en grundig gjennomgang. Vi er nå inne i en fase der vi jobber døgnet rundt med sikringstiltak, å bygge opp igjen provisoriske veier og få på plass infrastruktur. Dette fikk vi også formidlet til statsministeren, sier Distad.

Distad understreker at flommen er en katastrofe av nasjonalt, ikke lokalt format. Derfor er det viktig å involvere landets fremste politiker i oppryddingsarbeidet.

Etter besøkt føler ordføreren seg trygg på at kommunen vil få statlig hjelp raskt.

— Nå skal vi jobbe på spreng for å få oversikt over skadene, og håper at vi tidlig neste uke vil ha i alle fall omtrentlige tall på hvor mye skadene koster oss, sier han.

Ordføreren har et spesielt år, med brannen i Gudvangatunnelen i fjor sommer, Lærdal-brannen i januar og nå flommen.

— Jeg sa til statsministeren da hun ringte, at det er veldig tungt å gå fra krise til krise på denne måten. Samtidig må jeg si at jeg er veldig imponert over disse små lokalsamfunnene og hvor sterke de er. Det gir meg en ufattelig energi, sier Distad.

Han benyttet også besøket av Solberg til å formidle hvor viktig han mener det er å ha lokal beredskap.