— Jeg synes det er hårreisende. Dette er en ikonisk del av Bergens kulturarv. Hele området blir kastrert, sier BA-skribent og forfatter Erling Gjelsvik.

Parkeringsdirektør Bjørg Hatlem vil utvide parkeringsanlegget som er planlagt under Skansedammen. Opprinnelig skulle det lages 197 parkeringsplasser. Men nå vil Bergen Parkering KF utvide med en ekstra etasje slik at det til sammen blir 342 plasser.

Striden har rullet siden 2001, da planene om parkering under Skansedammen ble lansert. For seks år siden vedtok bystyret planene, men i januar i fjor ble Aksjonsgruppen for vern av Skansedammen kronet med midlertidig seier.

I sommer opphevet Miljøverndepartementet fredningen av dammen. Avgjørelsen er endelig og kan ikke ankes. Dermed er syv års dragkamp mellom verneinteresser og Bergen kommune over.

— Veldig trist

Stridens kjerne er vannspeilet i Skansedammen. Planen er å grave ut hele dammen, og erstatte den med et 20 centimeter høyt vannspeil, samt et parkanlegg rundt dammen.

— Dammen bør bevares. De burde heller grave seg dypere ned. Et vannspeil på 20 centimeter blir ikke annet enn et grotesk bikkjepissoar hvor kjøtere vasser, sier Gjelsvik.

— Dette vitner om en kulturløshet i det politiske miljøet i Bergen. Det er veldig trist, sier han.

De nye parkeringsplanene rundt Skansedammen inkluderer også en opprusting av parken. Den skal bli mer åpen og tilgjengelig. Ifølge parkeringdirektør Bjørg Hatlem er det også planer om å lage en egen karpedam i området opp mot Skanselien.

Erling Gjelsvik er heller ikke imponert over planene om ny karpedam.

— Da må vi lide under forferdelige landskapsarkitekter. Det kommer ikke til å bli fint, sier han.

— De er i ferd med å ødelegge et fantastisk sted i Bergen for å skaffe parkering til beboere. Det å ha bilen stående utenfor huset når man bor i sentrum, skal ikke være en selvfølgelighet. Jeg har bodd i strøket i 25 år og har tilpasset meg forholdene i dette tradisjonsrike bymiljøet. Hvis det innebærer å gå et stykke, så må folk kunne gjøre det, sier han.

Ønsker p-anlegg velkommen

Formann i Stølestrøkenes velforening, Frode Sjursen er positiv til planene.

— Vi er glade for at det omsider er kommet en avklaring i saken. Anlegget er mye større enn det som først var presentert, så vi må se nærmere på trafikkanalyser før vi uttaler oss om utvidelsen, sier Sjursen.

— Men så lenge dette er et anlegg som blir forbeholdt beboere, er vi i utgangspunktet positive, sier han.

Sjursen forteller at det er svært delte meninger om anlegget blant beboerene på Skansen.

— Det er mange, sterke synspunkter innad i velforeningen også, sier han.

Hva synes du om de nye planene under Skansedammen? Si din mening her.