Med krigen i Øst-Kongo som dystert bakteppe ble Rafto-prisen søndag delt ut til pastor Bulambo Lembelembe Josué.

Prisvinneren ble hyllet på Den Nationale Scene og med fakkeltog i Bergens gater for sitt arbeid for fred, menneskerettigheter og hjelp til krigsofre i Kongo.

Les også: Flyktninger trygler om beskyttelse

– Bulambo kan være et forbilde for andre afrikanske religiøse og politiske ledere, sa styreleder Arne Liljedahl Lynngård i Raftopris-komiteen da han delte ut prisen.

Lynngård framhevet prisvinnerens innsats for å bøte på skadevirkningene av krigen og volden i Kongo, hans arbeid for å skape fred og hans engasjement for menneskerettighetene.

– Verdig mottaker

– Omfanget av overgrepene og brutaliteten i Kongo er nærmest ufattelig. Daglig mottar vi meldinger om grusomheter, sa Lynngård, som slo fast at Bulambo går inn i rekken av verdige mottakere av Rafto-prisen.

Prisvinneren har både engasjert seg for fred og demokrati i landet og arbeidet for å få bygget skoler, sykehus og kirker. Hans innsats for rehabilitering av barnesoldater og hjelp til voldtatte kvinner ble særlig framhevet.

Stemmeløse

Prisvinneren takket med å si at han mottar prisen på vegne av de stemmeløse som lider i Kongo i dag.

– I de vanskeligste tider vi har gjennomlevd trodde vi ikke at verdens folk la merke til oss. Men dere har fulgt vårt arbeid, sa Bulambo, som takket Rafto-komiteen, den norske regjering og det norske folk for arbeidet for å skape fred og forsoning i verden.

Han rettet en spesiell takk til kirkesamfunn i Norge og Pinsemenighetenes Ytremisjon som har støttet ham gjennom mange års arbeid.

Møter politikere

Etter feiringen søndag skal Bulambo mandag møte norske politikere for å be dem engasjere seg enda sterkere i krisen og krigen i Kongo.

Snart drar han hjem for å fortsette arbeidet med å bøte på krigens ødeleggelser og hjelpe ofrene. Hjembyen Bukavo ligger bare 200 kilometer fra distriktshovedstaden Goma som er omringet av opprørere og der store deler av innbyggerne er på flukt.

Mens han har vært i Bergen, har Bulambo stått i stadig kontakt med familie og venner i det krigsherjede området. Bulambo frykter for at krigen nok en gang skal komme til Bukavo og ødelegge det som er bygget opp siden forrige gang krigen raste i området

Pastor Josué mottok diplomet på DNS i kveld.
Mathiesen, Tor Erik H.