— Hvis man tenker seg en bank, istedenfor et nettsted, blir DDoS-angrep som å dumpe 20 lass grus foran døren på banken. Det påviser jo ingen sikkerhetssvikt. Det er vanskelig å hindre noen i å dumpe grus foran inngangen på en bank, sier Einar Otto Stangvik.

Dataeksperten har jobbet både frivillig og som lønnsmottaker for å tette sikkerhetshull på nettsider i Norge, og er blitt kjent som «super-hacker» gjennom VG.

— Flere av bedriftene på listen, er sånne jeg tidligere på frivillig basis har rapportert sikkerhetshull til. Det er slikt man virkelig bør gjøre for å sikre landet, ikke helle grus, sier Stangvik.

- Barnestreker med store konsekvenser

Han forteller at det er enkelt å overbelaste nettsider slik en 17-åring fra Bergen gjorde tirsdag.

— Hele greien synes jeg er fjollete, for det er jo kun hærverk. Folk som i Anonymous Norge er mennesker som er ute etter å vise seg frem i en eller annen grad, sier han.Han kaller slike angrep for barnestreker.

— Men det de ikke skjønner, er at det får alvorlige konsekvenser, sier han.

- Hvor lett er det å bli hacker, altså bryte seg inn på nettsteder?

— Det er mye frukt som henger lavt der også, men å bli en veletablert hacker som bryter seg i inn i godt sikrede systemer som forvalter verdier uten å legge igjen spor, krever jobb, planlegging og dyp teknologisk innsikt.

Ikke dårlig sikkerhet

Stangvik mener den største trusselen kommer fra datakriminelle grupper i for eksempel Øst-Europa, Russland og Kina.

Og om du sikter deg inn på en spesiell bedrift, vil du streve. Prøver du å bryte deg inn i DNB, er det lite sannsynlig at du får gjort mer enn å heise et flagg og si at «jeg var her», ifølge Stangvik.

Han fremhever at enkelte i blant annet Anonymous Norge påberoper seg at datasikkerheten er dårligere her til lands enn andre steder.

— Det er ikke sant. Selvfølgelig er det områder vi kan bli flinkere på, men mange er ute og coacher bedrifter og bransjen er liten og synlig, så det er lettere å nå ut enn i for eksempel Tyskland eller USA.

IKKE IMPONERT: Einar Otto Stangvik jobber som datasikkerhetsekspert og kaller tirsdagens dataangrep for barnestreker.
PRIVAT