Mellom bakker og berg og i stekende sol begynte hundrevis av turgjengere lørdag på første etappe i protestaksjonen mot høyspentmastene i Hardanger.

Etter en drøy times gange var det tid for den første av til sammen ti hvilepauser under protestmarsjen som går langs den planlagte traseen for den omstridte kraftledningen.

Det blir en rekke musikalske innslag langs ruten mellom Norheimsund og Fyksesund, blant annet skal Ove Thue fremføre en sang.

Stemte i «Mellom bakker og berg»

Styreleder Klaus Rasmussen i Bevar Hardanger fikk ikke den største oppslutningen om aksjonsgruppas nye og lange kampparole, men da noen foreslo at de heller skulle synge «Mellom bakker og berg» stemte de fleste aksjonistene i.

— Det er helt utrolig at vi har klart å samle oppmot 700 mennesker her. Jeg er aller mest imponert over at vi har folk fra hele landet som har kommet hit for å delta i protestmarsjen, sier han.

Han mener politikerne har forsøkt å slå en kile ned mellom Hardanger og Bergen uten å lykkes.

Han vil også spesielt rose bergenserne.

— De har stått last og brast sammen med oss i denne kampen, sier Rasmussen.

Torstein Dahle holdt appell under protesten.

— Regjeringen trodde de var lur da de offentliggjorde vedtaket om luftspennet midt på sommeren. Men de har lurt seg selv, sier Dahle (Rødt).

- Et eventyr

Johan Fredrik Odfjell er også med på turen.

— Det har vært et eventyr, en drøm av kulturelle innslag i vakker natur, sier Odfjell.

Ove Thue underholder med sang.

— Dere bør være fryktelig stolte over at dere har klart å flytte regjeringen, sier nestleder i Venstre, Ole Elvestuen.

— Det er nasjonale verdier som er truet. Denne krigen står vi i for å vinne.

Ordfører Jan Ivar Rødland (Ap) i Granvin kommune kunne ikke selv være med på marsjen, men kompenserte ved å holde en liten kamptale på Sjusete i Kvam før avmarsj.

— Vi har fått en timeout på den ene banehalvdelen og den skal vi bruke aktivt for å markere motstanden vår, sa Rødland.

- Vår drømmeplass

Aksjonsgruppen, bestående både av barn og voksne, bar på et banner med påskriften «Dette er vårt Soria Moria», noe Rasmussen forklarte på denne måten:

— Dette er vår drømmeplass. Den gir vi ikke fra oss til staten, vi vil ikke la Aps politikk ødelegge dette stedet, sier Rasmussen.

De ivrigste aksjonistene startet fra Sjusete mot Fitjadalen kl 09.30 i morges. I 12.30-tiden var det tid for andre etappe av dagens marsj. Da var det ventet busslaster med folk fra Bergen, Ulvik og Granvin. Tallet på aksjonister er nå kommet opp i 500.

Nekter å gi seg

Harry Dijkstra, Sarah Dijkstra, Bjørg Haukeland og Arne Haukeland er blant dagens aksjonister.

— Vi gir oss ikke før vi får sjøkabel, sier Sarah Dijkstra til bt.no.

Også Stig Sandbakk og datteren Synne Lundblad-Sandbakk (1,5 år) møtte frem for å markere sin motstand.

— Jeg er mot kraftlinjer i det hele tatt, og mener vi bør se på andre former for kraftutvinning, sier Sandbakk. Han er artist og har reist fra Bergen.

Si din mening om hardangermastene her!