Mandag ettermiddag døde en dansk statsborger etter en dykkerulykke mellom Bjorøy og Haakonsvern, i nærheten av Vatlestraumen. Mannen i femtiårene døde i forbindelse med «et lengre dykk», ifølge politiet.

Flere BT har vært i kontakt med forteller at området hvor dykkerulykken skjedde er en velkjent vrakplass for gamle skip fra andre verdenskrig. Det mest beryktede vraket i området er et skipsvrak fra andre verdenskrig med navn «São Paulo». Det ligger i Vatlestraumen, kort avstand fra plassen hvor den danske dykkeren pådro seg skadene som senere førte til at han døde.

— Spesielt dykkermiljø

I 1995 mistet en 29 år gammel dykker livet etter at han forsøkte å nå ned å hente til en ettertraktet skipsklokke på vraket «São Paulo». Skipsklokken ble senere hentet opp etter at flere dykkere forsøkte å ta seg ned til den, på tross av dødsfallet.

Lensmann i Laksevåg på det tidspunktet, Harald Andersen, forteller til BT at han kort tid etter ulykken i 1995 søkte om å legge ned dykkeforbud i området.

— Det er mye skipstrafikk og sterk strøm, det heter ikke «Vatlestraumen» for ingenting. Det er en farlig plass å dykke.

Han forteller at det er en velkjent sak at det finnes et dykkermiljø i Danmark som ofte frekventerer norskekysten og dykker på gamle skipsvrak.

— Spesielt i Ålesund og i Bergen. Det er et spesielt miljø der nede i Danmark.

- Farligste vraket i Norge

Trygve Tønnessen var med lensmann Andersen i operasjonen for å få opp levningene til den døde dykkeren i 1995. Han har vært nede og sett vraket, som ligger på 78 til 90 meters dyp, med miniubåt. Dybden gjør dykket ekstra utfordrende, ifølge Tønnessen.

— Jeg har selv vært mye i dykkermiljøet og dykket på mange vrak. Jeg har vært nede ved vraket i mini-ubåt, men jeg ville aldri dykket der selv. Det er et av de farligste vrakene å dykke på her i landet.

Han beskriver hvordan det ser ut der nede:

— Mastene er knekt, virvar av tau og en mengde med fiskeutstyr, i årenes løp er det blitt fullt av garn som har hektet seg fast, sier han.

— Det er også sterk strøm i området, og mye skipstrafikk, legger han til.

Ifølge Tønnessen ligger det flere gjenstander i båten som kan være av interesse for vrak-dykkere.

— Tønner med uspesifisert innhold, mye våpen og annet, sier han.

Andre vrak som ligger i området er Stålbarden, SCHIFF 9 og Cremon.