— Jeg må innrømme at det har gått fort, smiler Anne-Grete Strøm-Erichsen. Byrådslederen står i Fana kulturpark og nyter synet av det snart ferdige amfiet. Dette blir nydelig. Og fort har det gått. Byggingen av amfiet i den vakre, restaurerte parken begynte i mars, og lørdag skal den offisielle åpningen finne sted.

Roser de frivillige

350 tilskuere skal byens nye amfi, tegnet av landskapsarkitekt Olav Tveitnes, ha plass til. Til nå har byggingen av amfiet kostet tre millioner, og en av disse millionene er hentet fra restmidler i sekkeposten «prosjekt nærmiljøanlegg».

— Det er flere grunner til at vi har satset på dette prosjektet nå fremfor andre prosjekter, forklarer Strøm-Erichsen og ramser opp: Parken ble utnevnt til tusenårsstedet i år 2000, Fana kirke har 850-årsjubileum i år, Bergen har ikke eget amfi fra før og området kan brukes av mange ulike grupper.

En annen viktig årsak er alt det frivillige arbeidet fra privatpersoner som er lagt ned i parken siden 1999.

— Når det vises et slikt engasjement fra lokale krefter, synes jeg kommunen må bidra med det vi kan, sier Strøm-Erichsen.

Formann i Venneforeningen for Fana kulturpark, Per Nilsen, synes på sin side at den gode responsen i kommunen har vært inspirerende for venneforeningens 200 medlemmer.

— Det er et eventyr. Tenk at dette går an, sier Nilsen, som selvsagt gleder seg til lørdag. Formannen påpeker likevel at det fremdeles er mye arbeid som gjenstår.

Verdens skjønneste lobbyist

I tillegg til venneforeningen er det en viss prost i Fana som har brukt mye energi på parken og amfiet. For hvordan ville dette gått uten Per Barsnes? Strøm-Erichsen klapper prosten på skulderen og klarer ikke dy seg.

— Jeg holdt på å si at du har vært veldig flink til å mase på oss, ler hun.

— Ha, ha, jeg hørte i radioen i morges at det å være lobbyist bare er en høflig måte å mase på, repliserer Barsnes.

— I så tilfelle er du verdens skjønneste lobbyist, konkluderer Strøm-Erichsen og ler enda litt til.

At kommunen klarte å hoste opp penger og amfiet har tatt form så raskt, ser prosten på som et aldri så lite mirakel.

— Dette kommer i klasse med verdens underverker, humrer prosten.

Mer arbeid gjenstår

Lørdag blir det altså høytidelig åpning av amfiet. Da skal også spillet om Sylvkrossen urfremføres av Hordaland teater. Parksjef Sissel Lerum er også storfornøyd med det nye anlegget.

— Det er nok mange som kommer til å få glede av området her, spår Lerum.

Ikke alle deler av amfiet kommer på plass i denne omgang. Det er for eksempel lagt inn kanaler til elektrisk strøm, men man har foreløpig ikke hatt penger til å legge inn strøm. Scenehus er heller ikke medregnet i de tre millionene.

— Vi trenger nok flere sponsormidler, sier byrådslederen med glimt i øyet. Her trengs et par undre til, med andre ord.

VAKKERT AMFI: Det nye amfiet ligger i nydelige omgivelser i Fana kulturpark, og er tegnet av landskapsarkitekt Olav Tveitnes. Anleggsgartnermester J. I. Askeland A/S har ansvar for utformingen. Her blir det plass til 350 mennesker, og rom for alt fra teater til rockekonserter.
FOTO: Marita Aarekol