Rett før klokken 23.00 ankommer Erna Solberg Høyres valgvake.

— Erna, Erna, Erna, roper Høyre-folket på Ballroom i Oslo.

Det er vill jubel for valgets store vinner, rapporterer bt.nos Terje Valestrand.

— Vi har fått så mange fine distriktsresultat, det er imponerende, sier Solberg til TV 2 Nyhetskanalen.

— Det var kjempedeilig

Høyre gjør et av sine beste valg. Partiet ligger ifølge prognosen an til å få 28 prosent av stemmene, mens Fremskrittspartiet får kraftig redusert oppslutning i forhold til de siste valgene. Om det var stortingsvalg i år, ville Høyre ifølge prognosen ligge an til å vinne 18 nye mandater, mens Fremskrittspartiet ville tape 21 mandater og få stortingsgruppen halvert, melder NTB.

Høyre-leder Erna Solberg synes det er «kjempedeilig» å se 27-tallet på prognosene for valgresultatet, skriver NTB.

— Hittil er resultatene formidable, slår hun fast.

Men hun vil ikke ta seieren helt inn over seg riktig ennå.

— Det er ikke ferdigtelt, ingen kan ta inn seieren før vi vet hva folk faktisk har stemt, sa Erna Solberg på vei opp til talerstolen på Høyres valgvake på Ballroom i Oslo.

Hun innrømmer imidlertid at det var godt å se de siste prognosene som viser at Høyre ligger an til å få 27,5 prosent av stemmene.

— Det var kjempedeilig, smiler hun.

Et av sine beste valg

Fra talerstolen slo hun fast at Høyre er vinner uansett om prognosene stemmer eller ei.

— Slår prognosene til, gjør vi vårt nest beste kommunevalg noen gang. Og viser det seg at prognosene er noe overoptimistiske, er det omtrent det tredje beste, sier Solberg.

Hun mener nøkkelen til valgseieren er at hun og kollegene har snakket om Høyres politikk.

— Vi har vunnet dette valget fordi vi først og fremst har snakket om Høyres politikk. Og for dem som gjentatte ganger har forsøkt å si at de ikke hører noe rop om mer Høyre-politikk i Norge, så får de lytte til det velgerne har sagt i dag, sier Solberg.

På høyres valgvake takker Solberg alle som har stått på for Høyre i valgkampen.

— Det er dørbankingen, standsvirksomheten, den direkte velgerkontakten som gir oss et så godt valg. Uten den innsatsen ville vi ikke sett resultatene som vi ser i dag.

Hun gir tilhørerne på valgvaken tillatelse til å «ta den helt ut» under nattens feiring, men minner om at jobben starter tirsdag.

— Det er utrolig viktig å huske på, at i morgen skal vi begynne arbeidet med å gjennomføre det vi har lovet. Og det skal vi gjøre i mange flere kommuner enn vi har gjort hittil, sier Solberg.

Solberg sier at Høyre er et parti som er representert både på de minste steder og de største byene, og kommer til å ha makt begge steder.

— Jeg er helt sikker på at byrådslederen i Bergen kommer til å hete Monica Mæland etter dette valget, spår Solberg. Lave odds for den spådommen. Men den får uansett Bergen Høyres valgvake på Landmark til å eksplodere.

Prognoser

Da 23,6 prosent av stemmene var opptelt, hvorav de fleste var forhåndsstemmer, fortalte prognosen at SV ville ligge an til å miste tre av sine elleve mandater dersom det var stortingsvalg, mens Arbeiderpartiet ville miste fire av sine 64. Med ett nytt mandat for Senterpartiet ville de rødgrønne regjeringspartiene i så fall ende med 81 til sammen. I tillegg forteller prognosen at Rødt ville komme inn med ett mandat.

Venstre ligger an til å øke sin oppslutning til 5,7 prosent, noe som ved et stortingsvalg ville gi utjevningsmandater nok til å øke partiets representasjon fra to til ti mandater. Kristelig Folkeparti ville ifølge prognosen beholde sine ti mandater.

Slår prognosen til, ville borgerlig fløy få 87 mandater i et tenkt stortingsvalg.

Mandatfordeling: A 61 (-3), SV 8 (-3), Sp 12 (+1), Rødt 1 (+1), H 48 (+18), Frp 20 (-21), KrF 9 (-1), V 10 (+8).