• Den største faren for en partileder er å bli omgitt av etterplaprere. De må man fra første stund unngå.

OLAV GARVIK

Slik lyder rådet fra Reiulf Steen (Ap) tre dager før Erna Solberg overtar i Høyre.

Reiulf Steen vet bedre enn de fleste hva han snakker om. Som Arbeiderpartiets leder i årene 1975-81 gjorde han en del smertelige erfaringer.

Odd Roger Enoksen (Sp) er på sin side helt sikker på at Erna Solberg vil holde mulige etterplaprere på trygg avstand.

Valgforsker Frank Aarebrot er heller ikke i tvil om at hun vil unngå etterplaprere og spyttslikkere, nettopp fordi hun har en styrke og selvtillit som ikke vil gi alburom for slike.

Trenger korrektiv

Reiulf Steen (bildet) sier at det er helt avgjørende for en partileder å ha et personlig nettverk av folk rundt seg som man trygt kan prøve nye tanker på, eller å drøfte følsomme og vanskelige saker med.

— Den største faren for en partileder er jo å bli omgitt av etterplaprere. De melder seg alltid til tjeneste, men de bør man fra første stund unngå. Når vanskene melder seg er det behovet for korrektiv som er viktigst, sier han og lar det være et råd også til den påtroppende i Høyre.

Steen, som i løpet av sin karriere som toppleder i Arbeiderpartiet fikk mye «juling» ved mange anledninger, gjorde seg den erfaring at de nyttigste og viktigste rådgiverne ikke nødvendigvis er folk som i kraft av formelle verv sitter nærmest.

Pottetett Bratteli

— En av mine nærmeste fortrolige var informasjonssjefen i LO, Magne Nedregård. Men jeg må også nevne Yngve Hågensen, og det var lenge før han nådde til topps i fagbevegelsen. Trygve Bratteli er den tredje jeg vil ta med. Han hadde jeg veldig tillit til, og han var mye varmere enn det folk var klar over.

— Lot det seg gjøre å få et fortrolig forhold til en person som tilsynelatende var så lukket og tilknappet?

— Å ja, absolutt, ham konfererte jeg mye med, og han var pottetett utad. Han forsnakket seg aldri, sier Steen til BT.

Ikke-politikere

Odd Roger Enoksen (bildet) var Senterpartiets leder i de fire årene fra 1999 til 2003, og merket brutalt at han ble en prygelknabe da det buttet imot for partiet etter stortingsvalget i 2001. Senterpartiet ble parlamentarisk satt på sidelinjen.

— Det er kjempeviktig når det stormer som verst å ha noen helt fortrolige å snakke med. Som partileder er det uunngåelig å komme opp i situasjoner da det virkelig røyner på. Da gjelder det også å snakke ut med mennesker som ikke har sitt fotfeste i politikken, sier Enoksen.

Han nevner spesielt at ikke-politikere er viktige å bryne tanker på når man skal planlegge fremtiden etter et stortingsliv. Da er det ikke bare familien han har i tankene. Neste år forlater Enoksen Stortinget og rikspolitikken for å bli administrerende direktør for Andøya Rakettskytefelt AS.

- Bør ha få rundt seg

Valgforsker Frank Aarebrot legger på sin side vekt på at Erna Solberg ikke trenger noe stort nettverk når hun i helgen overtar ledervervet i Høyre. Hun bør bevisst unngå det, tilføyer han.

— Solberg fremstår som meget selvstendig og med stor psykisk styrke. Hittil har det gått bra, selv om hun er kjapp i avtrekket. Men det kan komme tider da hun vil ha behov for noen å lene seg på. Hun har vært en solskinnspolitiker, og vi vet vel strengt tatt ikke hvordan hun vil reagere i motgang, sier Aarebrot til Bergens Tidende.

SOLSKINNSPOLITIKER: - Erna Solberg har vært en solskinnspolitiker, sier Frank Aarebrot, som lurer på hvordan hun vil reagere i motgang.