• Den som har utført drapet på 59-åringen, lever under et sterkt personlig og sosialt press, sier psykiatriprofessor Berthold Grünfeld.

Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag, og at han faktisk ikke kjente til drapssaken før BT tok kontakt.

— Det er naturlig å tenke at det er vanskeligere for unge enn voksne å holde på en så grufull hemmelighet. Samtidig er jeg forundret over hvor mye belastning enkelte ungdommer tåler å leve med, sier Grunfeld.

Vil gjøre tabber

Hans erfaring er at reaksjonsmønsteret er svært individuelt.

— Selv om drapsmannen lever under press, trenger han ikke gjøre det synlig overfor andre. Men med tiden øker også muligheten for at han gjør ting som kan avsløre ham, eller betror seg til andre om hva han har gjort, sier professoren.

At en mulig drapsmann kan finnes blant tenåringer, er spesielt, synes professoren.

— Det er sjelden vi har så unge drapsmenn. Da tenker jeg umiddelbart på at det må være rus inne i bildet eller homofili. I slike situasjoner har vi sett at sterk aggresjon fremkalles, og kan medføre at det utføres alvorlige voldshandlinger, sier Grünfeld.

Venter spent på svar

At drapsmannen skal begå tabber, er også en av politiets strategier. De mener å sitte på svært gode taktiske opplysninger, men i påvente av svarene fra teknikerne har de ikke nok til å gå til en pågripelse.

— Teknikerne håper å ha gjort unna det meste i morgen. Vi har ikke fått svar på hvilke funn de har gjort, sier lensmann Arne Vardøy ved Arna og Åsane politistasjon til BT.

I går avsluttet drapsetterforskerne arbeidsdagen ved 16-tiden. Det kan tyde på at de ikke har hastverk med å gå til pågripelse av en eller flere gjerningspersoner.

— Vi har ingen mistenkte i saken, er etter hvert blitt lensmann Vardøys standardsvar til pressen.

Fortsatt blir politiet tipset fra publikum, uten at det som er kommet inn virker å være av spesiell interesse.

Sjekker ut observasjon

Sporet om at den drepte 59-åringen skal ha vært observert i live om ettermiddagen pinseaften, lenge etter at politiet mener han ble drept, blir mer og mer usannsynlig.

— Etter hvert som vi har undersøkt tipsene nærmere, har vi fått oversikt over flere rullestolbrukere som var ute den dagen. Langt flere enn vi var klar over, sier Vardøy.

Etterforskerne har nå flere spor de følger. Et av de viktigste er å kartlegge personer som pleide å komme til leiligheten til den drepte. Blant dem finnes det flere ungdommer.

Et annet spor er å se på den dreptes økonomi. Som BT tidligere har skrevet, skal 59-åringen ha likt å skryte av at han hadde en del penger. Realiteten viser seg å være en annen. Derimot brukte han å ha litt kontanter hjemme. Det har flere vitner bekreftet overfor BT.

Politiet har sjekket kontoen til mannen. Det skal ikke være registrert bevegelser på den etter den siste sikre observasjonen av mannen, torsdag 5. juni klokken 22.30.

PRESSET: - Jeg er forundret over hvor mye belastning enkelte ungdommer klarer å leve med, sier psykiatriprofessor Berthold Grünfeld om en mulig ung drapsmann. ARKIVFOTO: KNUT FJELDSTAD, SCANPIX