Vi går rett på sak og starter med forsøk på et femukers varsel: Blir det hvit jul i år, Siri?

Nyss kommet i hus etter noen altfor tynnkledde minutter i Oslokulden under Akershus festning, svarer Siri Kalvig:

— Dette er det vel ganske umulig å svare presist på. Hadde jeg hatt værdata foran meg nå, skulle jeg likevel kunnet foredra noe som kunne oppfattes som en pekepinn. Vi får håpe på julenissen ...

Vær-Siri er som snarest hjemom fra London for å presentere en slags værets Hvem-Hva-Hvor, et oppslagsverk om snøen og regnet som falt i år, og litt om utsiktene for 2005. Med andre ord: kalde fakta å slå i bordet med når svigermor påstår at sommeren i år var den verste i manns minne.

Indre Matre våtest

Siri elsker å prate vær, naturligvis - det er jo faget hennes. Hun lever av å selge og presentere vær, nå også mellom to permer.

— Er du en vær-frik, Siri Kalvig?

— Jeg er veldig opptatt av været, og elsker å være ute i det. Tordenvær er favorittværet mitt, og skal jeg velge årstid, må det bli den mørke - vinteren altså. Skjønt, etter hvert som årene går merker jeg at jeg kommer nok til å skifte over til våren. Jeg elsker å se det spire og gro i naturen.

— Men vær-frik, nei - jeg går i hvert fall ikke rundt med statistikk i hodet.

— Så det er ikke noe poeng å spørre deg hvilket sted som har døgnrekorden for nedbør i Norge?

— Jeg vet stedet, Indre Matre i Hordaland. Hvor mye må jeg slå opp i boken min - 229.6 mm - ganske vått det, vel?

Flytter hjem igjen

— Du bestemte deg tidlig for å bli meteorolog?

— I folkeskolen antar jeg, men først at det måtte bli noe naturfaglig. Det som opptar meg nå er å presentere vær på en måte som folk forstår. Det gjelder både på tv, og nå også i bokform. Det blir spennende å se hvordan boken blir tatt imot, men her i Norge er jo folk flest opptatt av været.

— Hvorfor det, tror du?

— Antakelig fordi det skifter så mye. I London - som jeg snart skal flytte fra forresten, vi drar hjem til Stavanger igjen - snakker folk også mye vær. Men de har jo et mye kjedeligere vær enn vi opplever her i Norge.

— Du mener vel mye om drivhuseffekten?

— Ja, er du gal! Varmere klima er menneskeskapt, forskning viser det mer og mer. Vi kan ikke la dette skure og gå. Jeg er bekymret.

Sier vær-Siri som ikke velger seg april, men november. Og Inger Hagerup: «November er en gammel kvinne som ikke håper lenger».

Det blir nok hvit jul.