EIR STEGANE

— Jeg har bare tatt drosje to ganger etter det som skjedde, og da tviholdt jeg på mobiltelefonen hele veien, sa 20-åringen i Bergen tingrett i går.

Hun synes det var svært vanskelig å møte i retten, fordi det var første gang hun skulle se mannen som skal ha forgrepet seg på henne natt til 17. mai i fjor.

— Hun husker jo ikke noe av det som skjedde, så hun ville ikke ha kjent ham igjen hvis hun hadde møtt ham noe sted. Hun synes det er veldig ekkelt å tenke på at han har gjort dette mot henne uten at hun har fått med seg noe av det som skjedde, sier bistandsadvokat Kari Hjortås.

- Hun tok initiativet

Jenten ble veldig beruset under russefeiringen natt til 17. mai i fjor. Vennene besluttet i 01.30-tiden å sende henne hjem i en drosje, fordi hun var dårlig og hadde store problemer med å holde seg på beina.

Drosjesjåføren forklarte i retten i går at de to hadde sex på soverommet hennes, men at jenten var frivillig med på det.

— Jeg følte at hun hadde kontroll på det hun gjorde. Hun ledet meg opp to etasjer, kysset meg først og tok initiativet til sex, sa 32-åringen i retten i går.

Han innrømmer imidlertid at han tok bilder av henne, blant annet tre bilder av kjønnsorganet hennes, med mobiltelefonen mens hun sov.

— Dette er å utnytte folks generelle tillit til drosjesjåfører. Dette er en yrkesgruppe vi regner med viser service og kjører oss trygt hjem, påpeker Hjortås.

Moren tok nummeret

Jenten hadde drukket nesten en halv liter vodka 16. mai. Moren fortalte i retten at det luktet sterkt av sprit i rommet da hun kom inn i 05.30-tiden 17. mai.

Hun hadde våknet tidlig og ville sjekke været. I hagen så hun en drosje med et nummer som tilsvarte fødselsdagen hennes. Hun ante at noe var galt, og gikk opp på datterens rom.

Hun så en mann som trakk dynen over hodet, og spurte datteren hvem han var.

Datteren var fremdeles beruset og ikke i stand til å gi et fornuftig svar. Da gikk moren for å hente faren. I mellomtiden forsvant sjåføren ut døren og kjørte av gårde.

Til Legevakten

Tidligere på natten, i 02.30-tiden hadde søsteren også vært innom, og sett at det var en mann der.

Men da russejenten etter hvert sto opp, visste hun ikke engang hvordan hun hadde kommet seg hjem. Da sendte moren henne til voldtektsmottaket på Legevakten.

Faren ringte til politiet for å anmelde saken, og tiltalte ble raskt pågrepet fordi moren husket drosjenummeret.

Mannen risikerer nå flere års fengsel, og statsadvokaten ønsker dessuten at han skal miste både førerkortet og muligheten til å kjøre drosje.

I tillegg til tiltalen om voldtekt, er mannen også tiltalt for å ha lastet ned barnepornografi på Internett, 23 bilder og 19 videoklipp. På dette punktet har han erklært seg skyldig.

Rettssaken fortsetter i dag.

STYGG SAK: Bistandsadvokat Kari Hjortås (t.v.) mener saken mot en drosjesjåfør som er tiltalt for å ha voldtatt en svært beruset russejente, er spesielt stygg fordi han har misbrukt folks generelle tillit til drosjesjåfører. Statsadvokat Randi Gabrielsen vil be om at 32-åringen blir fengslet og at han mister både førerkortet og retten til å kjøre drosje.<br/>Foto: RUNE SÆVIG